15. septembar 2022.15. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba u Međuopštinskom istorijskom arhivu

Srpski vladari u Šapcu

Šapčani, gosti grada, istraživači i naučni radnici mogu pogledati originalnu arhivsku građu predstavljenu hronološki. Od vremena kneza Miloša, do kralja Aleksandra I izloženi su ukazi, povelje, odlikovanja, pisma, fotografije, proklamacije,...
U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu priređena je izložba “Vladari u građi šabačkog arhiva” koja obuhvata značajna dokumenata iz perioda dinastija Obrenović i Karađorđević.
Zainteresovani Šapčani, gosti grada, istraživači i naučni radnici mogu pogledati originalnu arhivsku građu hronološki predstavljenu u galerijskom prostoru pomenute ustanove kulture. Od vremena kneza Miloša, do kralja Aleksandra I izloženi su ukazi, povelje, odlikovanja, pisma, fotografije, proklamacije,...
-Postavku treba da vide naši sugrađani, jer javnosti donosi vredne dokumente koji oslikavaju istoriju dve dinastije, ali i naše zemlje -poručio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić na otvaranju izložbe.

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Svetlana Stanković istakla je značaj izlaganja arhivske građe u matičnoj ustanovi.

-U planu nam je da u galerijskom prostoru ugostimo i druge ustanove kulture iz okruženja, ali i da nastavimo sa autorskim postavkama. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su učestvovali u realizaciji izložbe - dodala je direktorka Stanković.

Pored vrednih arhivskih dokumenata javnost može da se u kratkim crtama upozna sa biografijama srpskih vladara koji su obeležili prethodna dva veka nacionalne istorije.

Autorka postavke Gordana Filipović smatra da se iz građe mogu otkriti brojni detalji iz života monarha.

-Dokumenti kriju činjenice i o njihovom dvorskom životu i porodičnim prilikama i predstavljaju izvore prvog reda za dalja naučna istraživanja - navela je autorka izložbe i kao vredan dokument izdvojila povelju adresiranu na prvog kneza u novijoj srpskoj istoriji.

- Osvetljavanje važnosti nacionalnog i kulturnog nasleđa počinje dokumentom starim dvesta godina, poveljom ruskog grofa iz Peterburga Milošu Obrenoviću.

Na svečanom otvaranju posetioci su imali priliku da saznaju kako su se odevali vladari zahvaljujući članovima kulturno-umetničkih društava koji su poneli replike odora kneževa i kneginja, kraljeva i kraljica srpskih.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa