15. septembar 2022.15. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

54. Čivijada i 15. Čivijaški karneval od 15. do 17. septembra

Tri dana smeha i dobre zabave na ulicama grada

Bogat trodnevni program. PredsednicaČivijaške republike Olga Odanović. Očekuje se dolazak 50 predstavnika Federacije evropskih karnevalskih gradova. Tradicionalni izbor za najbolji aforizam, satiričnu priču i karikaturu
„Osmeh se vratio u grad“ slogan je ovogodišnje 54. Čivijade i 15. Čivijaškog karnevala koji će u Šapcu biti održani od četvrtka, 15. do subote, 17. septembra. Kako su istakli iz Turističke organizacije grada Šapca na konferenciji za novinare u utorak u Gradskoj kući, manifestacije koje su Šapčani i Šapčanke željno iščekivali ponudiće bogat program svim ljubiteljima dobre zabave. Počeće tradicionalnim Čivijaškim časom u osnovim školama, uz polaganje čivijaške zakletve kojom će se na duhovit način školarci obavezati da će čuvati duh, smeh i radost Čivijaške republike.

Koncerti „Nevernih beba“ i Harisa Džinovića poklon Šapčanima
Grad Šabac pripremio je posebno iznenađenje za Šapčane povodom Čivijade i Šabačkog vašara- dva koncerta na gradskom trgu.
Koncert „Nevernih beba“ zakazan je za ponedeljak, 19. septembar, dok Haris Džinović nastupa u utorak, 20. septembra, najavio je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.
Oba koncerta počinju u 21 sat.


Karnevalska zastava biće podignuta ispred zgrade Gradske uprave u četvrtak u 18 sati, a iste večeri u 18.30 sati u galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba radova sa konkursa za najbolje aforizme, satirične priče i karikature. Članovi ansambla „Stari zvuci“ pokrenuće čivijaški točak.

Dušan Simić, direktor TOŠ, Foto: "Glas Podrinja"


-Drago mi je što se posle godinu dana pauze i Čivijade u ograničenom formatu vraćamo sa punim kapacitetima, da se Čivijada vraća u svom izvornom obliku na šabačke ulice, a to znači tri dana smeha, radosti, ljubavi i veselja na šabačkim ulicama. Raduje me što ponovo imamo veče „Kod Lile“ u Mali u petak od 21 sat, pa ćemo se uz učešće kulturno- umetničkih društava, tamburaških i narodnih orkestara setiti nekih prošlih vremena kad je Šabac imao 120 kafana. U subotu od 11 sati na terenu Sokolskog doma su tradicionalne utakmice između glumaca i konobara i novinara i političara, pa ćemo videti ko će kome podmenuti ili izvući čiviju. Istog dana od 18 sati na gradskom trgu biće promovisana i nova predsednica Čivijaške republike. Naša priznata glumica će biti treća žena na toj funkciji, a reč je o velikoj komičarki Olgi Odanović. Verujem da se sa Čivijadom osmeh vraća na lica Šapčanki i Šapčana, ali i gostiju koji će posetiti Šabac u narednim danima- naglasio je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.

Koordinator Čivijaškog karnevala Raduško Janković najavio je veliki broj učesnika na glavnom i pratećim programima. Očekuje se dolazak 50 predstavnika Federacije evropskih karnevalskih gradova (FEK).

Raduško Janković, koordinator čivijaškog karnevala, Foto: "Glas Podrinja"


-Imamo goste iz Nemačke, Holandije, Turske, Slovenije, Italije, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja koji će nam se pridružiti u velikoj karnevalskoj povorci u subotu od 18 sati u centru grada. Posebno mi je drago što će na karnevalu beba i trudnica učestvovati oko 600 beba, ukupno 700 učesnika iz regiona- napomenuo je Janković i dodao da će učestvovati i veliki broj predškolaca, kao i da će biti prilike da mališani predstave svoje talente.Kako je rekla direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović, na konkurs je pristigao veliki broj kvalitetnih radova- više od 3.000 aforizama, blizu 100 satiričnih priča i šezdesetak karikatura, te je žiri čija je članica imao težak zadatak da odabere najbolje.

 Miroljub Mijušković, član Gradskog veća, Foto: "Glas Podrinja"


Član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković naveo je da će šetališta Šabačkog vašara ubuduće biti mali omaž Šapčanima koji su ostavili značajan trag u muzici- Vasi Andoliji, Cicvarićima i Sofki Nikolić i poneti njihova imena, te da će biti postavljene table sa njihovim biografijama.

Konferenciji za novinare je prisustvovao i tehnički direktor JKP „Stari grad“, organizator Šabačkog vašara, Mirko Ignjatović.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa