15. septembar 2022.15. sep 2022.
Foto: MUO

Foto: MUO

Proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih

Negovanje tradicije i molitvenog jedinstva

Praznik se obeležava zajedno sa uspomenom na sedamdeset sedmu godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša i osamdesetu godišnjicu bitke na Kozari i početka akcije Diane Budisavljević spasavanja dece iz logora Mlaka i Stara Gradiška
Poziv za proslavu Svetih Novomučenika Jasenovačkih uputila je Eparhija pakračko-slavonska i Episkop Jovan, kako bi se sačuvala uspomena na žrtve Jasenovca i nastavila izgradnja dobrosusedskih odnosa.

U subotu, 10. septembra 2022. godine, u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu održana je centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih. Svetu arhijerejsku liturgiju služila je Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sestrinskih Pravoslavnih crkava. Patrijarhu Porfiriju sasluživali su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, Njegovo Viskopreosveštenstvo Mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit kumanovsko-osogovski gospodin Grigorije i Preosvećena gospoda episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan.

Praznik se obeležava zajedno sa uspomenom na sedamdeset sedmu godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša i osamdesetu godišnjicu bitke na Kozari i početka akcije Diane Budisavljević spasavanja dece iz logora Mlaka i Stara Gradiška.

Bogosluženju su prisustvovali srpski član Predsedništva iz BiH Milorad Dodik, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, veliki broj zvanica iz Srbije, Rusije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, predstavnici lokalnih samouprava iz okruženja, potomci žrtava i brojni verni narod.
Okupljenima se najpre obratio Patrijarh srpski Gospodin Porfirije.

“Neka Bog da, da molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih mir božji,ljubav i radost dođu među sve nas ovde i sve druge ljude. Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje, a onima koji nisu dobre volje, da molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih postanu ljudi dobre volje”, rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.

Foto: MUO


Nakon liturgije, obratio se Mitroplit crnogorsko-primorski Joanikije, govoreći da je Jasenovac, kao najveća golgota i najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabrao u sebi sva žrtvena mesta našeg naroda od Jadovna do Čakora, Kraljeva i Kragujevca.

“Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje. A otkad je obnovljen hram Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, od tada i započe molitveno poštovanje Svetih Novomučenika. Naravno i pre smo se molili Svetim Novomučenicim, ali tek sa obnovom hrama bilo je jasno svima, da su se oni već tada projavili što je Sveti Arhijerejski Sabor SPC kasnije samo potvrdio”, naveo je između ostalog u svom obraćanju Mitropolit Joanikije.

Po završetku svete Liturgije položeni su venci na spomenik žrtvama ispred jasenovačkog manastira koji su podigli Rusi, nakon čega je Patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja posetio srpsku školu iz 1847. godine u Jasenovcu, gde je zajedno sa srpskim članom Presedništva BiH Miloradom Dodikom otkrio ploču posvećenu obnovi škole koja se radi zahvaljujući sredstvima koje je darovala Vlada Republike Srpske.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac upriličen je obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen novomučenika jasenovačkih.

Ovim okupljanjem se nastavlja negovanje tradicije i molitvenog jedinstva oko Svetih Novomučenika Jasenovačkih.

Proslavi su prisustvovali i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predstavnici lokalnih samouprava iz Mačvanskog upravnog okruga i to grada Loznice, opština Bogatić, Vladimirci, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija, čije delegacije su položile vence i cveće na spomenik žrtvama fašističkog terora.

Prisustvo našeg naroda u Jasenovcu svojevrsna je podrška srpskoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj i dokaz da Republika Srbija uvek stoji uz svoj narod ma gde se on nalazio. Ovu obavezu srpski narod ne sme prepustiti zaboravu zbog budućih pokolenja i generacija koje dolaze.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa