15. septembar 2022.15. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Ekipa „Glasa Podrinja“ u vinogradu pred ovogodišnju berbu

Vreme pogodovalo grožđu

„Sorta je majka vina, zemlja je otac vina, nebo je sudbina vina. Kao što izreka kaže, ako imate sve, ali nebo vam nije naklonjeno sve drugo je nevažno“, kaže Zoran Grujić
Ovogodišnja berba grožđa u nekim krajevima Srbije zbog visokih temperatura tokom sezone započela je nešto ranije nego lane. Iako je nedostatak padavina naneo veliku štetu poljoprivrednim proizvodima i znatno umanjio prinose, dobro pripremljenim vinogradima veći broj sunčanih dana doneo je dobru rodnost.

Ekipa „Glasa Podrinja“ posetila je vinogradara i pčelara Zorana Grujića, inženjera organske tehnologije u penziji, koji već četiri decenije brine o vinogradu u Pocerskom Metkoviću. Dugogodišnje iskustvo iz sezone u sezonu nadograđuje, beležeći sve neophodne podatke o sortama koje uzgaja.

-Ova godina je znatno rodnija nego prethodna, ali je vinova loza u pojedinim vinogradima često „plakala“, jer nije bilo kiše. Ipak, kada se biljka dobro i na vreme pripremi to može da se spreči. Vinograd traži dobru zimsku obradu koja podrazumeva đubrenje zemljišta uz druge agrotehničke mere. Obilaskom vinograda može se videti da određeni grozdovi na čokotima nisu postili punu veličinu zbog temperatura. Zlatno pravilo za dobar rod je 2 do 2,5 kilograma po čokotu. No, ove godine je to više na pojedinim- pojašnjava Grujić.

Iako je nedostatak padavina naneo veliku štetu poljoprivrednim proizvodima i znatno umanjio prinose, dobro pripremljenim vinogradima veći broj sunčanih dana doneo je dobru rodnost


Zrelost grožđa utiče na vreme berbe, a ona se obavlja kada organoleptičke osobine najviše odgovaraju nameni grožđa, odnosno da li se koristi za pravljenje vina, ili se konzumira kao hrana.
Od sastojaka u grožđu posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu. Do pune zrelosti dolazi kada se na kraju faze sazrevanja u dva uzastopna merenja ustanovi da se šećer ne povećava, a kiselina ne smanjuje.

Foto: "Glas Podrinja"


-Iako je visoka rodnost, procenat šećera je dobar i ove godine. Na osnovu podataka iz prethodnih sezona može se napraviti poređenje. Na primer, tokom merenja sorte Jagodinka zabeležen je procenat šećera skoro identičan kao 2021 - dodaje naš sagovornik.

Vinogradari su uvereni da će i ovogodišnje vino biti dobrog kvaliteta, ali da to ipak zavisi od niza faktora.

-Sorta je majka vina, zemlja je otac vina, nebo je sudbina vina. Kao što izreka kaže, ako imate sve, ali nebo vam nije naklonjeno sve drugo je nevažno - kaže Zoran Grujić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa