Info

15. septembar 2022.15. sep 2022.
Duh Japana u Vukovoj školi
Predstava i predavanje u završnici Dana japanske kulture u Šapcu

Duh Japana u Vukovoj školi

-Ove nedelje obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa Japana i Srbije i 40 godina bratimljenja Šapca i Fuđimija. I naša škola će obeležiti značajan datum- 135. godišnjicu postojanja. Nadamo se da ćemo naredni jubilej, pet godina kasnije, dočekati u boljim uslovima rada i lepšem ruhu naše obrazovne ustanove- naveo je Pavlović
U završnici Dana japanske kulture u Šapcu učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ izveli su u petak muzičko- scensku dramatizaciju „Bajke o trešnjinom cvetu“ Desanke Maksimović. Predstava je prikazala putnika iz Srbije koji odlazi u Japan, gde prvi put vidi japansku trešnju. U publici su, pored đaka, saradnika i prijatelja škole, bili i gosti, direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović, kao i predsednik i sekretar Kluba prijateljstva Šabac- Fuđimi, Nebojša Janković i Dragana Petrović.

Đacima iz škole domaćina pridružili su se drugari iz Mačvanskog Pričinovića i Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, a pesme su izvodili i na japanskom jeziku.

-Nastupili smo i pred ambasadorom Japana u ponedeljak u Centru za stručno usavršavanje. Đaci su se vredno pripremali za to, iako nismo imali mnogo vremena na raspolaganju. Okupili smo decu iz dve škole, koja su se potrudila da izvedu tradicionalne pesme, a jednu su i odsvirali- navela je profesorka solfeđa u Muzičkoj i učiteljica u toj Osnovnoj školi Snežana Šalai Tibor.

Njena koleginica, učiteljica Snežana Popović, izrazila je zadovoljstvo što su učestvovali u toj manifestaciji.

-Pripremili smo učenike od prvog do trećeg razreda, a treba imati u vidu da su to mala deca od osam do devet godina, koja su pokazala da su dorasla zadatku. Ideja je bila da se bajka o trešnjinom cvetu dramatizuje, da pokažemo da su i naši pisci pisali o temama u vezi sa japanskom kulturom- istakla je Popovićeva.Direktor škole Dragoslav Pavlović pohvalio je kolektiv koji je učestvovao u prippemi programa, naglasivši da su za izložbu prikazanih radova takođe bili angažovani učenici uz podršku nastavnice Vesne Stanić.

-Ove nedelje obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa Japana i Srbije i 40 godina bratimljenja Šapca i Fuđimija. I naša škola će obeležiti značajan datum- 135. godišnjicu postojanja. Nadamo se da ćemo naredni jubilej, pet godina kasnije, dočekati u boljim uslovima rada i lepšem ruhu naše obrazovne ustanove- naveo je Pavlović.

Nakon predstave, predavanje o savremenom Japanu održala je sekretar Kluba prijateljstva Šabac- Fuđimi, profesorka japanskog jezika Dragana Petrović.

-Govorila sam o obrazovnom sistemu u Japanu koji podrazumeva nošenje uniformi tokom cele osnovne i srednje škole. Takođe, deca u školi nose posebnu obuću, a nakon jela čiste učionice da za sobom ne ostavljaju nered. Zanimljivo je videti kako se u našoj sredini doživljava takvo ponašanje i da li je to našoj deci prihvatljivo i korisno- objasnila je Petrovićeva.

Podsetila je da klub koji neguje prijateljstvo dva grada u Šapcu postoji 17 godina, te da se trude da manifestacija u duhu njegovog obeležavanja svaki put bude sve sadržajnija.

Zavesa na ovogodišnji program spuštena je te večeri koncertom muzike japanskih kompozitora u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“.
D.D.

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa