15. septembar 2022.15. sep 2022.
Prva pomoć – prvi korak  ka spašavanju života
Obeležavanje Svetskog dana prve pomoći

Prva pomoć – prvi korak ka spašavanju života

Javni čas za sve o značaju pružanja prve pomoći. Adekvatna pomoć omogućila spašavanje 90% života u masovnim nesrećama. Odlična saradnja Crvenog krsta Šabac i Mediicnske škole „Dr Andra Jovanović“. Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ predstavio automatski defibrilator
Devedeset procenata spašenih života nakon vasovnih nesreća istrgnuto je od smrti zahvaljujući pravovremenoj i adekvatno pruženoj prvoj pomoći. Pomoć ukazana na pravi način omogućila je stručnim osobama iz medicinskih ekipa da medicinski zbrinu i spasu pojedince. Ovaj podatak dovoljno govori o značaju pružanja pomoći na ovaj način i potrebi da svi raspolažemo dovoljnim znanjem kako bi pomogli u pravom trenutku. Svetski dan prve pomoć je bio idealna prilika da se na Trgu šabačkih žrtava demonstrira pomoć u različitim okolnostima.

-Pružanje prve pomoći je često najvažnije u spašavanju života, zato i znanje pružanja prve pomoćiu treba da obuhvati sve uzraste, jer nikada ne možemo znati kada ćemo se naći u situaciji da je možemo pružiti. Mi smo demonstrirali pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja koji se često dešava prilikom nezgoda, a prikazali smo jedan novi aparat, automatski defibralator, medicinsku spravu prilagođenu ne samo medicinskim radnicima, nego svima i trend u svetu je da se postavlja na svim mestima masovnog okupljanja – istakla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Prezentaciju pružanja prve pomoći, uz dramski prikaz potencijalnih nesreća gde je povređeno više ljudi prikazali su učenici Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ i članovi šabačkog Crvenog krsta.



-Veliku pažnju posvećujemo sekciji Prvnje pomoći u našoj školi, a kvalitet rada učenici potvrđuju na nacionalnim takmičenjima. Prethodne godine smo bili drugi u pružanju prve pomoći, a najbolji u realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja šoka. Odlično sarađujemo a Crvenim krstom i upravo smo tu da pokažemo koliko je dobra saradnja, deo smo svake njihove akcije, oni su tu za nas i kroz međusobnu podršku, pomoć i razmenu iskustava napredujemo zajedno – naglasila je direktorka Medicinske škole Biljana Đuknić dodavši da svi redovno prate i novine u pružanju prve pomoći kako bi bili u toku sa novim dešavanjima na ovom polju.

Na poligonima postavljenim na Trgu svi prisutni su mogli da se upoznaju sa realističnim prikazima situacija koje najpre mogu dovesti do većih nesreća, a potom i načinima pružanja prve pomoći pri različitim tipovima povrede.

-Javnim časom smo zajedno sa našim saradnicima želeli da pokažemo koliko je važna prva pomoć i koliko je značajna za svakog, te važnost da svako zna njene osnove bez obzira na godine ili obrazovanje, jer situacije kada ona pravi razliku između života i smrti se mogu dogoditi svakome. Važno je prepoznati situaciju u kojoj je potrebno pružiti pomoć, a potom to i učiniti – izjavio je Slavko Radovanović, sekretar Crvenog krsta Šabac.

Ovogodišnja poruka Svetskog dana prve pomoći glasi: „Učimo da pomažemo celog života“. Ciljna grupa je celokupno stanovništvo, ali uz poštovanje specifičnosti koje svaka pojedinačno kategorija društva sa sobom nosi i uz prilagođavanje aktivnosti svakoj od njih.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa