22. septembar 2022.22. sep 2022.

Mačvanske vesele mašine

Tradiciju pečenja dobre rakije započeli su čestiti mačvanski domaćini koji su je proizvodili za svoje potrebe, iz zadovoljstva i ljubavi prema tom napitku. Svako selo u našoj opštini prepoznatljivo je i specifično po nečemu, a Metković, naročito Erića kraj po dobroj rakiji. Ovo selo je i ove godine bilo domaćin tradicionalne manifestacije „Metkovačka vesela mašina“.

U seosko turističkom domaćinstvu „Mačvanski konak“ pored nadmetanja kazandžija, danasu nedelju je održano i takmičenje u kuvanju gulaša i pravljenju domaćih pita.

Uz pesmu, kako je i običaj, rakija se pekla u „veselim mašinama”, a zatim je stručni žiri imao zadatak da proglasi najbolju. Ovu titulu ponela je “ljuta” Milivoja Jakšića iz Glušaca, drugo mesto sa svojom rakijom zauzeo je Radosav Šobić iz Belotića, a treće Milan Biserčić iz Sremske Mitrovice. Nagradu za najbolji lovački kotlić osvojila je ekipa Crni puk iz Dublja, a najbolju pitu, po oceni žirija, spremila je Ljiljana Graovac iz Glušaca.

U ovom arhaičnom seoskom ambijentu posetioci su mogli videti i mini sajam gastronomije i domaće radinosti, na čijim su štandovima bile izložene razne đakonije mačvanskih proizvođača, a potom i uživaju u prigodnom kulturno-umetničkom programu.

Organizatori manifestacije bili su KOC Bogatić, Mesna zajednica Metković, STD „Mačvanski konak“, a pokrovitelj Skupština Opštine Bogatić.
Macva.info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa