22. septembar 2022.22. sep 2022.
Dok je naše književnosti ćirilica nestati neće
89. Vukov sabor

Dok je naše književnosti ćirilica nestati neće

U nedelju 18. septembra, održana je završna manifestacija 89. Vukovog sabora u Tršiću, najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije u našoj zemlji. Saborski dani u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića,po tradiciji traju nedelju dana, započeli su u ponedeljak 12. septembra 2022. godine. Za sve poštovaoce Vukovog dela, tokom saborskih dana, pripremljeni su brojni i različiti sadržaji u Loznici i Tršiću. Pokrovitelj 89. Vukovog sabora je Ministarstvo kulture i informisanja, a organizatori su Loznički centar za kulturu “Vuk Karadžić” i grad Loznica.

Prvi Vukov sabor održan je daleke 1933. godine, 17. septembra u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće. Od tada se u Tršiću, svake godine uoči Male Gospojine okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.

Ovogodišnji Vukov sabor u znaku je 125.godina od prenosa Vukovog praha iz Beča u Beograd, 40 godina od smrti Meše Selimovića, stogodišnjice od rođenja pesnika Vaska Pope i 40. godina umetničkog rada Lozničanina akademika Svetislava Božića.

U Naučno-obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić, prof.dr Boško Suvajdžić otvorio je izložbu “Meša Selimović-izbor dokumenata” iz Državnog arhiva Srbije.

Završnoj manifestaciji Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačelnici gradova i predsednici opština iz okruženja, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Vukove zadužbine, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, predstavnici medija.

Svečanost je otpočela na Saborištu,izvođenjem “Himne Vuku” Stevana Stojanovića Mokranjca u izvođenju hora Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice i podizanjem zastave Vukovih sabora.

Pozdravnu reč i dobrodošlicu prisutnim gostima uputio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, porukom da naša ćirilica neće propasti sve dok je naše književnosti, pa makar se ona prostirala i preko društvenih mreža. Istakao je da pored ogromnih ulaganja države Srbije u obrazovanje značajna sredstva ulaže i grad Loznica,godišnje više od 500 miliona dinara. Porukom našeg predsednika Aleksandra Vučića, sa ovog saborišta pozivamo vas da u “zboru i dogovoru” gradimo i čuvamo naš jezik,pismo i državu, rekao je između ostalog gradonačelnik Vidoje Petrović.

Usledila je beseda prof. dr Jovana Delića,dopisnog člana SANU o obimu i izuzetnom značaju dela Vuka Karadžića, koji je ostavio našem narodu,posebno ističući Vukov Srpski riječnik iz 1818. godine, kao temelj novije srpske kulture i riznicu srpskog pamćenja.

Koliko mi je poznato,niko u našem narodu i kulturi nije stvorio i iza sebe ostavio veće, obimnije i značajnije književno, naučno, jezikoslovno i uopšte kulturno delo od Vuka, ili kao Vuk ,naveo je besednik dr Delić.

U umetničkom delu programa prikazana je predstava “Igre Vaska Pope” u čast stogodišnjice rođenja Vaska Pope.

Na samom kraju izvedeno je popodnevno saborsko poselo”Kolo za Vuka”.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa