22. septembar 2022.22. sep 2022.
Osetite prirodu kako diše
Poseta Staroj planini

Osetite prirodu kako diše

Članovi i članice Gradske organizacije invalida rada Šabac proveli su pet dana u etno selu Stara planina.

Smešteno je u podnožju Stare planine, okruženo prelepom prirodom u mestu Kalna. Ljubazni domaćini, netaknuta priroda, sveža domaća hrana, smeštaj odličan, muzej u dvorištu poljoprivrednih mašina, radionica rukotvorina i puno toga još učinili su da boravak od pet dana bude nezaboravan.
Zahvaljujući prevozniku i vozaču imali smo nekoliko divnih izleta: vodopad Bigar na putu Knjaževac – Pirot, prirodna atrakcija koja se morala videti, iznad vodopada nalaze se mala krečnjačka jezera neobično plavo zelene boje i manastir Svetog Onufrija iz XV veka.

Drugi izlet je poseta manastiru Svetog Đorđa, izgrađen 1833 godine u čast dolaska knjaza Miloša u Gurgusovac.

Spaljena, obnavljana, ikonopisana crkva danas se u svoj svojoj lepoti okružena konacima, cvetnim vrtom i tišinom diči svojom riznicom u kojoj se čuva Jevanđelje iz 1805 godine poklon knjaza Miloša, srebrni krst iz 1866 i dve ikone, ostaci starog ikonopisa iz 1835 godine.
Nakon divno provedenog vremena u manastiru Sv. Đorđa put nas je vodio do Zavojskog jezera i kratkog predaha u Pirotu.

Upoznali smo okolinu u podnožju Stare planine, a nekoliko članova i članica osvojilo je i sam veh „Babin zub“


Poseban doživljaj je poseta Crkvi Presvete Bogorodice u selu Donje Kamenice na levoj obali Trgoviškog Timoka. Podigao ju je nepoznati vlastelin početkom XIVveka. Ona je danas kulturno dobro Srbije, neke od fresaka jedinstvene su u srpskom srednjevekovnom slikarstvu. Jedinstvena je u prikazu portreta vlastelina, njihove odežde i ciklusu iz života Svete Petke, Tajne večere, Uspenja Presvete Bogorodice i zagrljenih svetih ratnika Teodora Tirona i Teodora Stratilata na konjima.

Manastir Svete Trojice,svetinja podignuta od strane Despota Lazara sina Đurđa Brankovića 1454 godine i danas koristi onima kojima su potrebni mir i spokojstvo . Sestrinstvo Manastira osnovalo je ovde ikonopisačku radionicu u koju često dolaze poklonici ikonopisa.

Poseta info centru sa suvenirnicom u moderno uređenoj zgradi zanatske zadruge gde su nekada izrađivani ekskluzivni predmeti od kože(obuća i torbe)koji su plasirani u svet velikih modnih kuća. Sada je tu tkačka radionica koju vodi divna Ana, po struci ekonomista, ali zaljubljena u tkanje , gde stvara unikatna dela.

Upoznali smo okolinu u podnožju Stare planine, a nekoliko članova i članica osvojilo je i sam vrh „Babin zub“, naravno organizovanim vozilom.

Bilo je lepo, bilo je i izazova , bilo je i nepredvidivih situacija, ali kolektivno druženje, reagovanje u specifičnim situacijama na pravi način, kao pomoć osobi u zdravstvenom problemu je pokazatelj negovane humanosti na delu Gradske organizacije invalida rada Šabac.
Gradska organizacija invalida rada Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa