Info

22. septembar 2022.22. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Na konkurs pristiglo više od 3.000 radova

Nagrađeni najbolji satiričari, aforističari i karikaturisti

“Žiri je bio na „slatkim“ mukama da izabere najbolje radove. Kao što sami umetnički oblici nalažu, imamo kritičko ismevanje društvenih prilika i nepravilnosti, političke strasti, ali i mana i nedostataka pojedinaca. Ta vrsta smeha koju ovi umetnički oblici nalažu je pozitivna i obavezujuća, da idemo napred i ne odustanemo”, istakla je Podgorac Jovanović
Izložba najboljih radova u okviru 54. Čivijade otvorena je prošlog četvrtka u Galeriji Kulturnog centra Šabac. Na konkurs je pristiglo više od 3.000 aforizama, blizu 100 satiričnih priča i šezdesetak karikatura.

Predsednica žirija Jelena Podgorac Jovanović ocenila je da je, imajući u vidu veliki odziv umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, takmičenje bilo međunarodnog karaktera.

-Žiri je bio na „slatkim“ mukama da izabere najbolje radove. Kao što sami umetnički oblici nalažu, imamo kritičko ismevanje društvenih prilika i nepravilnosti, političke strasti, ali i mana i nedostataka pojedinaca. Ta vrsta smeha koju ovi umetnički oblici nalažu je pozitivna i obavezujuća, da idemo napred i ne odustanemo- istakla je Podgorac Jovanović.



Ljubomir Ilić je prvi u kategoriji satirične priče, a Mileta Miloradović je najbolji karikaturista. Prvo mesto u svojoj kategoriji zauzeo je aforizam Dobrivoja Antonića iz Novog Sada.



-Za mene je ovo isto što i Ninova nagrada za najbolji roman, jer je dodelila najstarija i najuglednija manifestacija ovog tipa. Utoliko sam više ponosan što je moj aforizam pobedio, pogotovo u ovom vremenu teskobe i teškog izražaja reči, aforizam je tu da razbije tu vrstu žabokrečine. Između ostalog za to služi Čivijada- poručio je Antonić.



Direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić rekao je da su izuzetno zadovoljni odzivom.

-Radovi su počeli da pristižu i pre nego što je konkurs objavljen, što dovoljno govori o značaju i prepoznatljivosti Čivijade. Ove godine konkurisali su aforističari, karikaturisti i satiričari iz šest zemalja, što mislim da dovoljno govori o tome da je bilo kvantiteta, a njega je pratio i kvalitet, jer je reč o autorima nagrađivanim širom Balkana. Žiri je uradio težak posao i napravio dobar odabir. Čestitam svim nagrađenima- naglasio je Simić.

Prvonagrađenima su pripale novčane nagrade u iznosu od 15.000, dok su autori koji su zauzeli drugo i treće mesto dobili 10.000, odnosno 5.000 dinara.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa