22. septembar 2022.22. sep 2022.
Ključno učešće što većeg broja ljudi
KORACI KA REŠENjU PROBLEMA NAPUŠTENIH PASA

Ključno učešće što većeg broja ljudi

Prošle sedmice u Šapcu je održana prvi regionalni seminar “Upravljanje populacijom pasa – Novi pristup temi”. Seminar je održan u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” koji finasira EU, a u našoj zemlji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Krajnji cilj je rešavanje problema napuštenih pasa, a u Srbiji će biti izabrane tri lokalne samouprave u kojima će se sprovesti pilot projekat.

-Važno nam je da Šabac dobije ovaj pilot projekat, a potrebno je da grad pokaže interesovanje za njegovo sprovođenje. Moguće je da će već sledeće godine mnoge tačke iz ovog projekta biti obaveza za lokalne samouprave, a mi imamo priliku da ga sada dobijemo i realizujemo uz pomoć EU. Projekat podrazumeva edukaciju dece po školama, popis pasa, njihovo čipovanje i sterilizaciju, objašnjava Vesna Teodorović iz udruženja “Pravo na život”, koje je bilo inicijator ideje da se seminar održi u Šapcu i da grad dobije priliku da učestvuje u projektu.

Pored ovog, udruženje realizuje i projekat sa gradom čiji je osnovni cilj da se podigne svest građana o tome da problem napuštenih pasa nije nastao sam od sebe, nego da je za njega odgovoran isključivo ljudski faktor i da je potrebno učešće svih u njegovom rešavanju.

-Projekat podrazumeva nekoliko radionica. Jednu će držati Daniela Berić, profesorka iz Ekonomske škole i u nju će biti uključeni srednjoškolci, po dvoje iz svake škole. Predviđeno je da oni popune upitnike o odgovornom vlasništu, nakon čega će imati predavanje, a zatim će ponovo popunjavati upitnik. Pored toga imaće pripremu debate, gde će se učesnici izjašnjavati za i protiv o nekim pitanjima koja se tiču odgovornog vlasništva, na primer o sterilizaciji. Zatim sledi debata koja će se snimati i biti postavljena na Jutjub. Na drugoj radionici ćemo imati izradu grafičkih rešenja plakata i flajera. Držaće je Dragana Mališić Marković. Svaki plakat će se baviti nekom drugom temom, navodi Vesna i dodaje da bi bilo idealno kada bi za postavljanje ovih plakata dobili Otvorenu galeriju na Trgu šabačkih žrtava. Ipak i ukoliko se to ne dogodi postaviće ih kao izložbu na Trgu na drugi način.

Vesna navodi i da je projektom dobijeno 10 besplatnih sterilizacija za socijalno ugrožene porodice. Kada su kontaktirali Veterinarsku stanicu Šabac kako bi ih obavili u saradnji sa njima, oni su ponudili na poklon još pet sterilizacija.

-Kontaktiraćemo Centar za socijalni rad kako bismo se povezali sa socijalno ugroženim porodicama koje će dobiti tu uslugu. Cilj nam je da i što više ustanova uključimo u ovu priču. Svi žele da se odreknu honorara koji nam budu isplaćeni po projektu kako bi taj novac išao za nove akcije, ističe Vesna.

Udruženje je gradu podnelo inicijativu da se ukine odluka o zabrani držanja više od dva psa, koja je usvojena pre nekoliko godina na sednici Skupštine grada. Tada je usvojena i odluka o zabrani hranjenja uličnih pasa i mačaka. Obe ove odluke se kose sa Ustavom Republike Srbije tako da ne bi trebalo da postoje prepreke za njihovo ukidanje.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa