22. septembar 2022.22. sep 2022.
Održana Skupština UIPS-a u Trening centru Šabac
Domaćin sednice Novitas consult obeležio devet godina postojanja

Održana Skupština UIPS-a u Trening centru Šabac

UIPS postoji od 1966. godine i veoma je važna krovna oranizacija koja zapošljava i bori se za bolji položaj preduzeća i osoba sa invaliditetom.

Skupštini Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije (UIPS) održanoj u petak u Trening centru Centra za stručno usavršavanje Šabac prisustvovali su direktori članova iz cele zemlje, kao i članica Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Jelena Milošević i načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Dragan Vasić. Prisutni su pokušali da odgovore na postojeće izazove u radu i predlože mere i aktivnosti za unapređenje položaja tih preduzeća.

Radni angažman ključan
-Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo domaćini 14. sednice Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i što organizujemo ovako bitan skup u našem gradu. Učestvuje 26 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju od 38 članica Udruženja invalidnih preduzeća Srbije. Novitas consult osnovan je upravo 16. septembra, tako da slavimo devet godina postojanja. Od 22 zaposlenih, 19 je osoba sa invaliditetom. Uspešno poslujemo, negujemo timski duh i međuljudske odnose i tako sve izazove sa lakoćom savladamo- istakla je direktorka preduzeća Novitas consult Marija Ignjatović.

UIPS postoji od 1966. godine i veoma je važna krovna oranizacija koja zapošljava i bori se za bolji položaj preduzeća i osoba sa invaliditetom.

-Od pedesetak takvih preduzeća na teritoriji Republike, oko 80 posto njih je u našem članstvu. Pozicija osoba sa invaliditetom je kompleksna i profesionalna rehabilitacija za njih je utoliko značajna. Radni angažman im omogućava ekonomsku sigurnost i socijalnu interakciju. Trudimo se da kroz dijalog sa nadležnim Ministarstvom i Vladom i zainteresovanim stranama pokušamo da popravimo njihovu poziciju i uključimo ih u naše programe- naveo je predsednik Skupštine UIPS-a Branislav Bugarski.

Rukovodilac Odeljenja za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom Javnog fonda za stipendije, razvoj, invalidnost i izdržavanje Aleksandra Kuhar predstavila je rezultate politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Sloveniji.

Predstavljeni primeri dobre prakse
-Fond je osnovalo ministarstvo zakonom i cilj je kontrola ko ispunjava kvotu zaposlenih, prikupljanje sredstava od preduzeća koja je ne poštuju, čak i putem izdavanja rešenja o obaveznoj uplati i raspodela tih sredstava poslodavcima za podsticaje koje zakon navodi. Taj model funkcioniše od 2006. godine. Zakon se pokazao kao dobar, jer možemo da finansiramo sve zahteve od doprinosa uplaćenih od strane preduzeća koja nisu zaposlila dovoljan broj osoba sa invaliditetom- istakla je Kuhar.

Jedan od osnovnih ciljeva lokalne politike je pružanje podrške, kako zapošljavanju samih osoba sa invaliditetom, tako i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju koja funkcionišu u gradu, istakla je članica Gradskog veća za socijalnu politiku Jelena Milošević.

-Zaista smo srećni što u našem gradu imamo dva takva preduzeća „Socijalnu sinergiju“ i Novitas consult koji uspešno rade dugi niz godina i kroz njihove programe zapošljavanja, ali i integracije u društvenu sredinu je prošao veliki broj osoba sa invaliditetom. Trudimo se da konstantno unapređujemo sistem socijalne zaštite kroz različite usluge koje će pomoći njihovom radnom angažovanju kao što je usluga personalni asistent. Saradnja sa udruženjima osoba sa invaliditetom je veoma značajna, jer od njih dobijamo korisne informacije, skeniramo potrebe članova tog udruženja i možemo da reagujemo kao grad adekvatnim merama za unapređenje njihovog položaja- podvukla je Miloševićeva.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa