22. septembar 2022.22. sep 2022.
Unapređen kvaliteta  života 60.000 ljudi
Vlada Švajcarske i program Swiss PRO doprinela

Unapređen kvaliteta života 60.000 ljudi

Unapređeno lokalno upravljanje, bolji pristup uslugama kroz unapeđenje eUprave, ojačani kapacitetli lokalnih samouparava za pružanje usluga i rad sa građanima i građankama, kao i poboljšan socio-ekonomski položaj više od 15.000 ljudi iz ranjivih grupa, samo su neki od rezultata koje je u prethodne četiri godine ostvario program Swiss PROu saradnji sa lokalnim u nacionalnim partnerima, a uz podršku Vlade Švajcarske.

„Swiss PROje podržao lokalne samouprave da pruže dodatne i bolje usluge svim građanima, na pravičniji, efikasniji i efektivniji način. Program je uspešno pružio podršku lokalnim vlastima u sprovođenju niza ključnih reformi, uključujući i veću odgovornost i transparentnost u obavljanju javnih poslova“, rekao je ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmid.

On je posebno istakao posvećenost lokalnih samouprava i drugih lokalnih aktera koji su svojim zalaganjem, radom i idejama posvećeno radili na poboljšanju kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

Posebna pažnja je bila usmerena boljem pristupu eUslugama kroz unapeđenje eUprave u 70 gradova i opština, a razvijene su nove eUsluge koje su stanovništvu omogućile da brzo i lako pristupe određenim pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije, poput izdavanja informacije o lokaciji, podnošenja zahteva za naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva i drugih.
Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) bila je partner UNOPS u realizaciji dela aktivnosti programa Swiss PRO u oblasti dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

Na događaju pod nazivom „Pokretači promena” predstavnicima i predstavnicama 99 podržanih lokalnih samouprava dodeljene plakete za doprinos koji su u periodu od 2018. do 2022. godine dale unapređenju dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Ostvareni rezultati su prikazani i kroz video o uticaju programa, kao i finalnu publikaciju.

Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, sprovela je Kancelarija UNOPS u Srbiji u partnerstvu sa SKGO i uz podršku Vlade Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa