22. septembar 2022.22. sep 2022.
Šabački „gvozdeni čovek“
Dušan Paunović – prvi Šapčanin koji je završio Ajronmen triatlon

Šabački „gvozdeni čovek“

Tri pojedinačno ekstremne discipline spojene u jednu. Plivajući, trčeći i vozeći bicikl prešao Paunović 226 km za 12 časova i jedan minut. Samostalna priprema. Život posećen fizičkoj aktivnosti. Partnerka najveća podrška
Čovek od čelika je stigao sa planete Kripton, skriven je, maskiran i spreman da bude heroj svake žrtve, tako bar govori strip. U bilo kojoj njegovoj avanturi Šabac nije pomenut, međutim u našem gradu imamo jednog čoveka od gvožđa ili bar tako veli priznanje koje je zaslužio u Austriji. On nema natprirodne moći, već mnogo snage i slabosti, vrlina, mana, želja, strahova, kao i svako od nas, on ne leti, ali zato radi, a u slobodno vreme trči, vozi bicikl, pliva, on je „čovek iz komšiluka“ koji je u na isteku pete decenije života učinio lični podvig o kojem je sanjao. Za 12 sati i jedan minut je u Padersdorfu Dušan Paunović je isplivao, prevezo i pretrčao u zbiru i nizu 226 km na najtežem triatlon takmičenju dugih distanci adekvatno nazvanom „Čovek od gvožđa“ (Iron man).

-Takmičenje obuhvata 3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,2 km trčanja, u suštini su višestruko uvećane deonice u sva tri segmenta u odnosu na olimpijski triatlon koji obuhvata 1,5 km plivanja, 40 km biciklističkih izazova i deset kilometara trčanja. Sve sam radio sam kako sam umeo, testirajući svoje mogućnosti, prihvatao poruke tela i koliko sam mogao da nađem informacija na internetu. Postoje personalni treneri za ovakav vid takmičenja, međutim oni su izuzetno skupi i to nisam bio u mogućnosti da priuštim – predstavlja nam 49-godišnji sugrađanin.



Pripreme za Ajronmen traju intenzivno nekoliko meseci, dve godine u globalu, no suštinski priprema tela za ekstremne izazove traje i decenijama predstavljajući dodatno usavršavanje, odnosno nadogradnju na bazi izgrađenoj kroz dugu posvećenost fizičkoj aktivnosti.

-Bavio sam se maratonskim trčanjem, plivanjem, planinarenjem, mislim da sam osvajao sve vrhove bivše Jugoslavije, igrao sam rukomet, tenis. Trenažni proces mi pruža zadovoljstvo i trudim se da i svakodnevicu skrojim tako da imam vremena za ovakav vid zadovoljstva.

Raspoložen da prenese iskustvo na druge
Vrlo sam raspoložen da svoje znanje i iskustvo podelim sa mlađima. Voleo bih da se više mladih zainteresuje za triatlon. Žao mi je što ova posebna disciplina nije toliko popularna u Srbiji, a smatram da je izazov koji može da motiviše svakog. U biću čoveka je da traga za svojim granicama i prevazilazi ih, to je kod mene oblikovalo želju koju sam u Austriji ostvario. Moje godine pokazuju da se nešto ovakvo može postići , za većinu sportova, u kasnom životnom dobu.


Sati vožnje bicikla i kombinacija sa trčanjem su neophodni za uspeh, upornost je preduslov svega. Nije uvek prijatno vreme, nije uvek raspoloženje na najvišem nivou, dan na poslu može biti izuzetno psihički naporan, no i oni se mogu tumačiti kao početni protivnici koje je neophodno savladati.

-Sedam do deset treninga nedeljno, četiri plivačka, četiri trkačka i dva vožnje dvotočkaša. Uz fizičku pripremu koja, logično, mora biti besprekorna, tu je i psihička. Sve godine sporta su dale veliko iskustvo, a upoznajući svoje telo naučio sam da prepoznam znakove koje dobijam od njega, te na osnovu toga sam dozirao treninge, trajanje, intenzitet. Spremio sam sebe na sve, želja i adrenalin su dali taman dodatnu energiju da kroz sve prođem bez kriznih trenutaka. Osećao sam se dobro i samouvereno do cilja, te kada se osvrnem nemam težak deo u kojima sam i pomislio na odustajanje.
Izvor energije je u hrani, a u posebnim uslovima teško je pronaći najadekvatniju ishranu. Ipak standardi postoje.

-Postoji program ishrane, međutim nisam mogao sve vreme da vodim računa o njemu, fokusirao sam se na segmente u danima pred trku. Dan ranije sam više pio vode, više ugljenih hidrata se unosi. Konkretno ja sam imao kaloričniji ručak i večeru, a na dan nastupa sam pojeo dve kriške hleba i jednu bananu.

Podvrste triatlona
Triatlon je jedna od najtežih sportskih disciplina i pod tim nazivom je nekoliko različitih podvrsta discipline određenih distancama koje je neophodno preći. U olimpijskom triatlonu takmičar treba da prepliva 1,5 km, preveze 40 km i pretrči 10 km. Polovina ovih mera je tzv. „sprint triatlon“. Uključene su i srednje distance, utvrđeni su standardi za najmlađe. Na dugim distancama postoje Svetski šampionati (3 ili 4 km, 80 ili 120 km i 20 odnosno 30 km), a ajronmen triatlon je svakako najteži i najizazovniji vid sa gore pomenutim razdaljinama.


Dušan Paunović je prvi Šapčanin koji je završio ajronmen izazov, u Srbiji se time može pohvaliti još 118 osoba. U nekim državama je triatlon u izvornom obliku i ovaj na dugim distancama vrlo popularan, što kod nas nije slučaj.

-Najveće ime kod nas je svakako Vladimir Vlada Savić iz Pančeva. Van Srbije, Skandidanvci su izuzetni, Nemci takođe, njihov predstavnik Jan Frodeno je legenda ovog sporta, popularan je triatlon i u Britaniji, Španci su sve bolji. Megi Bromli je fantastična, u pitanju je devojka iz Britanije koja je u rangu muških takmičara, potom su tu Norvežanin Kristijan Blumenfelt i Idn kao nove snage.

U potrazi za snagom i motivom može se posegnuti za davnim snovima, potrebom za samoprevazilaženjem, može se potražiti program ishrane, princip treninga, suplementi, međutim ništa to ne vredi bez nekoga koje motiv svojim postojanjem.



-Apsolutno najveća podrška mi je partnerka Dragica. Ona je neko kome se divim, jer je uvek uz mene darujući nepodeljenu potporu. Shvatila je od prvog dana koliko mi znače neke stvari i podržala me bez ostatka. Bili smo zajedno i u Padersdorfu i znajući da je i ona tu imao sam dodatni motiv. Sve ostvareno smatram zajedničkim uspehom, jer sigurno da bez takve potpore kakvu imam od nje ne bih mogao da ostvarim ovaj lični podvig.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa