22. septembar 2022.22. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DAN SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE OBELEŽEN SEDMODNEVNIM AKTIVNOSTIMA

Akcenat na edukaciji građana

“Građani imaju priliku da se druže sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije u svih 27 organizacionih jedinica posmatranjem taktičko-tehničkih zborova, javno-pokaznih vežbi vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali i da se edukuju o postupanju i preporukama u oblasti zaštite i spasavanja”, navodi Ivan Spajić, v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu. Vatrogasci su posetili dva vrtića, “Milicu i Mašu” i “Bambi” gde su deci pokazali svoju opremu, upoznali ih sa radom i edukovali o najvažnijim pitanjima u slučaju da se nađu u opasnosti od požara ili elementarnih nepogoda
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava svoj dan 17. septembra, na dan kada je 2009. godine Sektor za zaštitu i spasavanje reorganizovan u Sektor za vanredne situacije. Istog dana vatrogasci – spasioci slave i krsnu slavu Presvetu Bogorodicu Nesagovrivu kupinu.
Ideja da ovaj dan bude uzet za slavu rodila se 2015. godine prilikom stvaranja vatrogasne jedinice na Hilandaru.

Ove godine Sektor svoj dan obeležava aktivnostima koje se realizuju tokom čitave nedelje. Akcenat je na bližem upoznavanju građana, a posebno dece, sa radom vatrogasaca.

-Građani imaju priliku da se druže sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije u svih 27 organizacionih jedinica posmatranjem taktičko-tehničkih zborova, javno-pokaznih vežbi vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali i da se edukuju o postupanju i preporukama u oblasti zaštite i spasavanja. Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu organizuje različite aktivnosti, kako u sedištu u Šapcu, tako i u svim područnim vatrogasnim jedinicama na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, navodi Ivan Spajić, v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu.

Počela obuka DVD-a u Bogatiću
Dobrovoljno vatrogasno društvo “Mika Vitomirović Galama” iz Bogatića, koje je godinama bilo neaktivno, ponovo se osposobljava. Protekle subote počela je obuka za 20 pripadnika operativne jedinice.
-Sektor za vanredne situacije, Nacionalni trening centar MUP-a i pripadnici Odeljenja za vanredne situacije su otvorili obuku i počela su predavanja. Tokom naredne četiri nedelje polaznici će se obučiti kroz teoretski i praktični deo. Polaznici obuke imaće mogućnost da nauče kako da reaguju u vanrednim događajima, posebno kada je u pitanju zaštita od požara. Pripadnici DVD-a će se obučiti i za reagovanje na početnim i manjim požarom, a kasnije i za veće požare i druge elementarne nepogode. Sektor za vanredne situacije i Vatrogasni savez Srbije pobrinuli su se da dobiju opremu za treću kategoriju vatrogasnih društava, navodi Ivan Spajić.
Po završetku obuke polaznici će proći tesitiranje i polaganje, a nakon toga se staviti na raspolaganje opštini Bogatić i profesionalnoj vatrogasnoj jedinici iz ovog mesta.


Šabački vatrogasci u ponedeljak su dan počeli taktičko- tehničkim zborom na platou ispred Vatrogasnog doma. Nakon toga održana je pokazna vežba gašenja požara na prodajnom objektu “Tempo” u Hajduk Veljkovoj ulici. Demonstrirano je gašenje požara u objektu, kao i na krovu zgrade pomoću kamiona sa teleskopskim lestvama.

Sledećeg dana, u utorak, vatrogasci su posetili dva vrtića, “Milicu i Mašu” i “Bambi” gde su deci pokazali svoju opremu, upoznali ih sa radom i edukovali o najvažnijim pitanjima u slučaju da se nađu u opasnosti od požara ili elementarnih nepogoda.

Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu organizuje različite aktivnosti, kako u sedištu u Šapcu, tako i u svim područnim vatrogasnim jedinicama na teritoriji MUO


Najmlađi sugrađani imali su priliku da vide opremu vatrogasaca, uđu u kamion, a najzanimljivija im je bila demonstracija gašenja požara penom. Naučili su na koji broj treba da pozovu vatrogasce u slučaju izbijanja požara, kako da se ponašaju u takvoj situaciji i šta ne treba da rade da požar ne bi izazvali.

Mališani iz “Bambija” na rastanku su svojim komšijama vatrogascima poklonili pano koji su napravili za njih, a koji će od danas krasiti zid u Vatrogasnom domu.

Foto: "Glas Podrinja"


Sa vatrogascima su se u utorak družila i deca iz vrtića “Suncokret” u Vladimircima i Predškolske ustanove “Slava Ković” u Bogatiću.

Najmlađi sugrađani imali su priliku da vide opremu vatrogasaca, uđu u kamion, a najzanimljivija im je bila demonstracija gašenja požara penom


Taktičko – tehnički zborovi održani su i u Malom Zvorniku, Krupnju i Ljuboviji.
Centralni događaj planiran je za subotu, kada će se na Trgu šabačkih žrtava u 12.00 časova održati zbor na kom će biti izložen deo vozila i opreme kojima raspolaže Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu. Građanima će tog dana biti podeljeni i “porodični priručnici za ponašanje u vanrednim situacijama.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa