29. septembar 2022.29. sep 2022.
Saradnja u cilju podrške darovitima
Peta međunarodna naučno stručna konferencija

Saradnja u cilju podrške darovitima

Danijela Živanović iz Tehničke škole Šabac i Biljana Drobnjak iz Šabačke gimnazije iz Šapca imale su rad i usmeno izlaganje – Iskustvo nastavnika i stručnih saradnika u radu sa darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a u sekciji poster prezentacija - Uloga stručnih saradnika u prepoznavanju i razvijanju darovitosti učenika u školama, bio je izložen poster Biljane Drobnjak
U Beogradu je proteklog vikenda, od 23. do 25. septembra 2022. godine, realizovana Peta međunarodna naučnostručna konferencija Saradnja u cilju podrške darovitima.

Cilj ovogodišnje konferencije bio je da ukaže na važnost saradnje, partnerstva i umrežavanja različitih aktera koji mogu doprineti stvaranju atmosfere i okruženja u kojem se daroviti mogu prepoznati, razvijati i realizovati.

Dosadašnja saradnja organizatora, partnera, teoretičara, praktičara, okupljenih oko realizacije, sada već Pete međunarodne konferencije posvećene darovitosti, pokazala je da se upravo kroz saradnju mogu ostvariti značajni pomaci na dobrobit darovitima, njihovim porodicama, društvu i institucijama koje su u prilici i obavezi da obezbede neophodne preduslove za razvoj darovitosti.

Takođe, ovakva saradnja je prilika i za međusobnu podršku i učenje, razmenu iskustava i znanja o potrebama i karakteristikama darovitih.

Na Konferenciji učešće su uzeli vaspitači, učitelji, nastavnici, stručni saradnici, defektolozi, lekari, zaposleni u javnim servisima, administracijama i upravama, medijski radnici, studenti iz zemlje i inostranstva.

Jezici Konferencije bili su srpski, jezici regiona i engleski.

Organizatori Konferencije:
Mensa Srbije, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad, Društvo defektologa Vojvodine, Nacionalni centar za talente.

Partneri Konferencije:
Učiteljski fakultet iz Beograda, Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Alijansa prosvetitelja Srbije, LINK Educational Alliance, UčenIQ.

Danijela Živanović iz Tehničke škole Šabac i Biljana Drobnjak iz Šabačke gimnazije iz Šapca imale su rad i usmeno izlaganje – Iskustvo nastavnika i stručnih saradnika u radu sa darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a u sekciji poster prezentacija - Uloga stručnih saradnika u prepoznavanju i razvijanju darovitosti učenika u školama, bio je izložen poster Biljane Drobnjak.

Danijela i Biljana su uradile autorsko istraživanje krajem maja i početkom juna 2022. godine, sa nastavnicima i stručnim saradnicima iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji, po principu dobrovoljnosti sa onima koji su želeli da učestvuju. Dugogodišnje iskustvo iz pedagoške prakse, rezultati istraživanja i naučna saznanja u ovom radu ostaće trajno zabeleženi u Zborniku radova Mense Srbije iz 2022. godine.

Kako su nam i same rekle, ovakve manifestacije su divna prilika za razmenu iskustava iz prakse sa drugim kolegama kao i da će se truditi da nova saznanja implementiraju u svoj rad.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa