22. decembar 2011.22. dec 2011.
ISTAMBUL

U KOM DELU GRADA PADA KIŠA?

Plovimo pored izuzetno raskošnog dvorca Dolma Bahče. Ta belo-zlatna mermerna palata sa 334 sobe i 43 salona blista na istambulskom suncu i izaziva želju da se zaviri u njenu zadivljujuću unutrašnjost. Smatrajući da je dotadašnja rezidencija Topkapi suviše stara, 1851. godine sultan Abdulmecid naredio je da se u otmenoj četvrti Bešiktaš izgradi novo sedište ““ Dolma Bahče u kojoj je živeo i skončao predsednik Kemal Ataturk. Danas je ovo impozantno zdanje rezidencija za zvaničnike, a jednim delom muzej za posetioce.
Jedi-depe, naselje diplomata i političara, nalazi se na sedmom brežuljku i sastoji od kuća identičnih fasada. Razlog tome je da stanari sačuvaju svoju privatnost i anonimnost. Ceo kompleks je okružen vojskom koja ima zadatak da stanare ovog naselja čuva od gneva građana! Nedaleko od njih kroz širokolisne krošnje nazire se vila najbogatije porodice Koč poznatoj u industriji elektrouređaja «Beko».
«Pada kiša!», reče vozač našeg autobusa.
«U kojem delu grada?», upita ga vodič.
«U Aksaraju.»
U prvi mah pitanja izgledaju smešna ako se zanemari da Istambul leži na 6.000 km2. Klima mu je veoma ćudljiva. Uglavnom je diktira Crno more koje iz Rusije donosi i toplotu i hladnoću. A kad smo već kod azijskog dela, nekada pustog i golog ““ sada je pokriven brojnim naseljima i oblakoderima od kojih su najupadljivije «plave bliznakinje». Na azijskoj strani je Iskida, Kadikej sa lukom Hajdar-paša koja je istovremeno i krajnja tačka bagdadske železnice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa