Инфо

Берза

  • aero 800 ⚫ 0,00%
  • jmbn 6.201 ▲ 2,21%
  • kmbn 2.570 ▼ -4,81%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▼ -0,15%
  • tgas 11.600 ▲ 0,43%
  • tigr 46 ⚫ 0,00%
(22. децембар 2011.)
ИСТАМБУЛ

У КОМ ДЕЛУ ГРАДА ПАДА КИША?

Пловимо поред изузетно раскошног дворца Долма Бахче. Та бело-златна мермерна палата са 334 собе и 43 салона блиста на истамбулском сунцу и изазива жељу да се завири у њену задивљујућу унутрашњост. Сматрајући да је дотадашња резиденција Топкапи сувише стара, 1851. године султан Абдулмецид наредио је да се у отменој четврти Бешикташ изгради ново седиште ““ Долма Бахче у којој је живео и скончао председник Кемал Ататурк. Данас је ово импозантно здање резиденција за званичнике, а једним делом музеј за посетиоце.
Једи-депе, насеље дипломата и политичара, налази се на седмом брежуљку и састоји од кућа идентичних фасада. Разлог томе је да станари сачувају своју приватност и анонимност. Цео комплекс је окружен војском која има задатак да станаре овог насеља чува од гнева грађана! Недалеко од њих кроз широколисне крошње назире се вила најбогатије породице Коч познатој у индустрији електроуређаја «Беко».
«Пада киша!», рече возач нашег аутобуса.
Â«У којем делу града?», упита га водич.
Â«У Аксарају.»
У први мах питања изгледају смешна ако се занемари да Истамбул лежи на 6.000 км2. Клима му је веома ћудљива. Углавном је диктира Црно море које из Русије доноси и топлоту и хладноћу. А кад смо већ код азијског дела, некада пустог и голог ““ сада је покривен бројним насељима и облакодерима од којих су најупадљивије «плаве близнакиње». На азијској страни је Искида, Кадикеј са луком Хајдар-паша која је истовремено и крајња тачка багдадске железнице.

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa