29. septembar 2022.29. sep 2022.
V. Matić

V. Matić

RUKMET: VLADAN MATIĆ, TRENER RK METALOPLASTIKA

Da plava bude boja radosti

Napredak u svakom meču. Autoritet znanja se gradi mirnoćom, ne skakanjem pored terena. Rukoemt plaća ceh nedostatku ulaganja. Međunarodni uspesi jako daleko, potrebna mnogo veća ulaganja. Cilj doneti radost Šapčanima kako bi svakodnevica delovala lepše
U dve utakmice je Metaloplastika zabeležila dve pobede. Rezultatski se odvija sve po planu, nedostaci u igri se ispravljaju u hodu, a važno je da svaka naredna utakmica bude bolja od prethodne.

-Cilj je da napredujemo iz meča u meč i svakom prilazimo kao posebnom i najvažnijem u tom trenutku. Svesni smo želja navijača, jednako i mi želimo uspehe, ali je parket merilo svega i pokazaće koliko je željeno bilo realno. Napravili smo promene u igri, taktičkim rešenjima i proces privikavanja je dug. U nekim segmentima sam zadovoljan, negde sam očekivao brže usvajanje ideja, ali na trud igrača nemam zamerku, vredni su, posvećeni i zbog toga sam optimista – ističe šef stručnog štaba „plavih“
Vladan Matić na početku razgovora za Glas Podrinja.

Govoreći o značaju trenera za Metaloplastiku Eliksir mnogi ističu Vašu mirnoću u prelomnim trenucima i ključnim tajmautima.

-Zadatak trenera je da ostvari autoritet znanja na kome je bazirano i poverenje igrača. Igrači trenera slušaju i poštuju ne zato što je nadređen, već što veruju da će doneti pravu odluku. Ukoliko glumim pajaca i skačem pored linije, vičem na arbitre, zapisnički sto, ne pokazujem bilo šta od stručnosti koja mora da bude primarna, niti dajem pozitivan primer. Kuca i nama ubrzano srce u teškim trenucima, međutim naučio sam da moram biti najmirniji kada je najteže. Nadam se da u Super ligi ne prolaze bolje oni koji se ne ponašaju na pravi način. Svakako ne mogu i neću da menjam svoj pristup i to je jedan od razloga zbog kojih sam potpisao ugovor na jednu sezonu kako bih video i stanje u srpskom rukometu i po tom pitanju.

Borba za nova slavlja (foto: RK Metaloplastika)


Iako beleži korake napred, rukomet u Srbiji nije ni blizu popularan kao u periodu kada ste Vi aktivno nastupali u Metaloplastici, Zvezdi i Partizanu. Kvalitet nije na zavidnom nivou i klubovi su daleko od značaja na međunarodnom nivou.

- Rukomet je platio ceh nedostatku ulaganja koje je neophodno za nešto veliko na međunarodnoj sceni. Ukoliko eliminišemo Ligu šampiona kao već zatvoreno takmičenje namenjeno klubovima koji mogu da ispune najviše standarde i finansijske zahteve, ostaje Evropska liga gde su naši predstavnici jako daleko od grupne faze. Odustajanjem klubova od Evrope, Liga je gubila na rejtingu. Timovi iz Srbije moraju da krenu od prve faze, do grupne faze neophodno je proći i tri kvalifikaciona kruga i male su šanse da na tom putu ne dobijete timove iz najjačih liga. Kako na reprezentativnom planu nije bilo uspeha, dogodio se i pad popularnosti.

Metaloplastika Eliksir - Proleter
32:27 (17:15)

Hala Zorka. Gledalaca: 400. Sudije: Kovač (S. Mitrovica) i Milosavljević (Zvečan). Sedmerci: MP 3(3); Proleter 4(3). Isključenja: MP 2; Proleter 16 minuta.
METALOPLASTIKA ELIKSIR: Pavković (4 odbrane), Dodić 6(1), Karić, Jevtić, Srdanović 2, Mirković, Milovanović 1, Aidi 6, Terzić 1, Ivanić 1, Arsić (6 odbrana), Damjanović, Simić 3, Brajović 7(2), Petrović 3, Dakić 1.


Uz Vas, u srpskom rukometu su još neka poznata imena. To je dobar korak, ali može li doneti značajne pomake van nacionalnog nivoa.

- Veliko ime znači, međutim niko ne može napraviti preokret na tom nivou bez ulaganja. Rukomet nije popularan kao fudbal ili košarka, ali mora da nađe put do stvaranja velike i kvalitetne baze. Početni budžet klubova u okruženju koji plediraju na neke evropske uspehe je okom dva miliona evra, a uz postepeni napredak kroz godine dostiže i deset. Iako neophodan, to nije i dovoljan uslov. Potreban je dobar odabir, odličan odnos na relaciji igrač – trener i doza sreće, no od finansija počinje.

Ponovo ste u rodnom gradu, sada i profesionalno.

-Meni je srce puno kada dođem u rodni grad, kod porodice, prijatelja, ali je teško videti kako ljudi vode borbu u teškim uslovima, radeći nekoliko poslova. Naša želja je da im olakšamo bar donekle svakodnevicu. Jasno je koliko Šapčanima Metaloplastika znači i potrudićemo se da dobrim rezultatima budemo izvor radosti. Sport je poslednjih decenija u kojima je naš narod patio, bio i taj otklon i uvek je zadatak sportista da se borbenošću i zalaganjem oduže onima koji im poklanjaju pažnju, srce, emocije i u njima traže ono lepo zbog čega će i problemi na kratko biti u drugom planu.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa