22. decembar 2011.22. dec 2011.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

PIJACA NA BANDERI BANDERA NA PIJACI

Pijace su oduvek bila mesta na kojima su se ljudi okupljali u potrazi za životnim namirnicama, ali i sitnicama koje nisu mogli naći na drugim mestima. I ne samo to. Bilo je to mesto gde se moglo porazgovarati, kako sa poznanicima tako i sa prodavcima. Šabac kao trgovački grad oduvek je imao više pijaca sa nazivima po robi koja se prodavala ili po lokaciji: Šljivarska, Drvarska, Ribarska, Mačvanska. Ipak, jedna se izdvajala svojim specifičnim nazivom. Bila je to stočna, marvena, pijaca, poznatija kao Bandera. Nalazila se na Bairu još pre 1900. godine i to na današnjem prostoru Medicinske škole. Na pijaci bila je postavljena visoka motka, dužine oko šest metara, na čijem se vrhu vijorila srpska zastava.
Godine 1936. odlučeno je da se Bandera preseli ali je to urađeno tek 1940. kada je na njenom mestu sagrađena Zelena škola, danas Medicinska. Svoje novo mesto pijaca je našla u Masarikovoj ulici na prostoru današnjeg parkića.
Dragutin Milanović, vlasnik „Šabačkog glasnika“, 1937. godine u svom članku „Iz prošlosti“ napisao je: „Prilikom svakog državnog praznika vešane su zastave na bandere. Bile su motke, dugačke možda 4 do 8 metara i obojene bojama koje čine srpsku trobojku... Bandere su se nalazile i u starom Šabačkom gradu. Kada su Turci predavali grad Srbima, naši nisu hteli da istaknu zastavu na banderu na kojoj je bila turska, nego su napravili novu, lepšu i višu. Ova bandera udarena je na bedemu kod kapije, i na kule, jer se u grad ulazilo samo preko ćuprije od severnog pristaništa. Druga bandera udarena je na ulazu u tvrđavu, kraj kapije, a treća pred pašinim konakom. Pašin konak se nalazio desno od ulaza, onde negde gde je danas ulaz u grad sa Baira, novim drumom...“
U cilju očuvanja sećanja na oslobađanje od Turaka, kasnije su bandere sa zastavama postavljane ispred državnih i opštinskih nadleštava, kafana i kuća imućnijih Šapčana. Bandere postaju ukras grada, ali izgradnjom visokih zgrada sve manje dominiraju na ulicama. Poslednja ostaje na Bairu na marvenoj pijaci koja je po i njoj dobila naziv Bandera.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa