29. septembar 2022.29. sep 2022.
Foto: P. Popović

Foto: P. Popović

OPŠTINA VLADIMIRCI, NOVA AKCIJA CRVENOG KRSTA

Kaona, hram humanosti

Redovna akcija dobrovoljnih davalaca krvi u idiličnom miru manastira Kaona protekla je uz odziv za poštovanje ali i broj onih koji su dali krv dostojno drevne starine. Od 31 davaoca krvi koji se odazvao akciji, njih 29 je darovalo tečnost života. Načelnica odeljenja za prikupljanje krvi doktorka Jelena Stojneva Istatkov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije bila je prezadovoljna organizacijom uz pohvale Crvenom krstu Opštine Vladimirci ali i očaravajućom lepotom manastira Kaona:

„ Sve pohvale na račun akcije do utančine organizovane koji Crveni krst Vladimirci uživa. Sve je proteklo u znaku pozitivne energije na svakom koraku, rekla je načelnica.

A da se sve okupi u humani čin da tečnost života stigne do onih kojima je preko potrebna, uklopila se i česma Istočnik. Dobro je poznato da su manastiri podizani na mestu izvora da krepe i leče. A studen voda sa ove česme je lekovita sa vrlo retkim sastavom arsena i joda pa je i na ovaj način pozvan svaki namernik da pohodi drevni manastir i uzme svoje kapi zdravlja.


Ovo okupljanje bilo je i u znaku sećanja na višestrukog davaoca krvi Dragana Mirkovića Hruščova a njegovu nit humanosti nasledili su i članovi porodice Jovana, Jovan i Miljan:

„ Bio je ovo dirljiv dan za nas ali i putokaz ka humanosti koja je jedna od vodilja nas bajkera, u dahu je rekla Jovana Mirković iz moto kluba Vladimirci 2017 uz zahvalnost Crvenom krstu što su se na ovaj dirljiv način setili legendarnog Hruščova, koji više nije sa nama.

Da sve bude na visini okupljanja koji neguje Crveni krst pobrinuli su se prisustvom i čelnici Lokalne samouprave:

„ Kaona je slabost svih nas a neguje humanost kroz vekove. Ovde smo svi da pomognemo da to traje i kada je davanje krvi kao čin dobrote traje dugo, dugo, sumirala je viđeno načelnica opštinske uprave Slavica Mirković.

Gostoljubivi domaćin i Crveni krst su dan obeležili susretljivošću za primer i ovo okupljanje u dekoru lepog dana i opojnog zelenila u kojem drema starina koja gosti vernike već 630 godina, sa željom da ova okupljanja traju na mnogaja ljeta.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa