Info

6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA 17. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Usvojen program kapitalnih investicija

Program kapitalnih investicija sadrži 19 stavki, među kojima su rekonstrukcija Doma vojske, izgradnja vodovodne mreže u seoskim MZ, infrastrukturno opremanje Severozapadne radne zone, rekonstrukcije u Medicinskoj, Srednjoj poljoprivrednoj i Tehničkoj školi, projekat “Pametan grad”
Na 17. sednici Skupštine grada, održanoj prošlog četvrtka, odbornici su izglasali 54 tačke dnevnog reda. Pored tačaka koje su se odnosile na rad javnih preduzeća, najveći deo dnevnog reda ticao se urbanističkih odluka i izmenama u školskim odborima osnovnih i srednjih škola u Šapcu.

Između ostalog, usvojen je program kapitalnih investicija grada Šapca za period 2022-2024. godina, kao i predlog odluke o izradi plana razvoja grada za period 2023-2030. godina. Odbornici su izglasali izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest meseci ove godine. Svi direktori javnih preduzeća podneli su izveštaje o poslovanju za prošlu godinu, a odobrnici su istovremeno podržali i odluku o raspodeli dobiti u ovim preduzećima.

-Sva javna preduzeća su pozitivno poslovala, sem JKP “Stari grad”, koje je nešto više od pet miliona dinara bilo u minusu. Stabilnost pružanja usluga građanima od strane ovih preduzeća bila je kontinuirana i nesmetana, što se iskazuje i u njihovom poslovnom bilansu. Dobro je da će u budžet grada od dobiti ovih preduzeća biti uplaćena značajna suma novca, a u korist svih građana i novih investicija u našem gradu. Izveštaj o izvrešenju budžeta za prvih šest meseci je izuzetno dobar i prihodi su nešto veći, a rashodi nešto manji od planiranih. Tako da je budžet i dobro planiran i dobro realizovan u prvih šest meseci. Siguran sam da će do kraja godine biti sve ono što je planirano i realizovano. Imali smo obiman dnevni red, ali smo uspešno sve završili.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ocenio je sednicu kao izuzetno značajnu.

-Dobili smo podroban izveštaj kako se troše narodne pare, odnosno izveštaj o budžetskim sredstvima. Sve se radi po planu. Dobra je realizacija, ali je još važnije da se budžet dobro puni. Videli smo i kako se koriste stredstva poverena javnim preduzećima. Ono što odlikuje budžet je da se njegova jedna trećina koristi za kapitalne investicije, što znači da je budžet razvojni. Usvojili smo i plan kapitalnih investicija za naredni period. Sve što Skupština radi je u korist toga da naši sugrađani žive bolje, rekao je Nemanja Pajić.

Dinamici rada sednice doprineo je dolazak jednog odbornika opozicije. Dragan Stanković iz Inicijative “Selo - grad” izlazio je za govornicu po brojnim tačkama dnevnog reda i iznosio kritike, uglavnom na način trošenja budžetskih sredstava, ali i iznosio predloge kako bi efikasnije novac mogao da se utroši. Stanković je istakao da želi da se njegove kritike shvate konstruktivno i da budu na korist svih građana.

Program kapitalnih investicija sadrži 19 stavki, među kojima su rekonstrukcija Doma vojske, izgradnja vodovodne mreže u seoskim MZ, infrastrukturno opremanje Severozapadne radne zone, rekonstrukcije u Medicinskoj, Srednjoj poljoprivrednoj i Tehničkoj školi, projekat “Pametan grad”.

-Više od 75 odsto od kapitalnih investicija koje smo obećali našim sugrađanima smo uradili. Dom vojske će biti urađen u narednom periodu. Ne želimo da samo rekonstruišemo postojeći objekat, nego hoćemo da to bude jedan simbol grada. Trudićemo se da ozbiljnim projektom konkurišemo da dobijemo partnere u toj investiciji i da napravimo nešto na dobrobit svih građana Šapca. Rešavamo i pitanje sportske hale “Zorka”. Sva davanja iz budžeta grada koja su predviđena za kupovinu hale biće ralizovana u ovoj i narednoj godini. Zbog dobrog priliva sredstava možda ćemo i rebalanskom ići na to da halu otplatimo u potpunosti do kraja godine. Imali smo najbrže urađen bazen u državi. Tri bazena smo uradili za nepunih šest meseci. Imali smo veliki priliv novca od kupovine zemljišta u Severozapadnoj industrijskoj zoni i tamo su u toku veliki infrastrukturni radovi, navodi gradonačelnik Aleksandar Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa