6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Pixabay

Pixabay

SLUČAJ TROVANjA PEČURKAMA

Od pijace do bolnice

Do zaključenja ovog broja oni su imali tešku kliničku sliku i prognoze za njihov oporavak bile su neizvesne. Svi su jeli pečurke kupljene na pijaci “Živinarnik” od jedne starije žene. Lekari savetuju da se pečurke nikada ne kupuju od neovlašćnjnih prodavaca, jer kada se osete prvi simptomi trovanja toksini su već ušli u krvotok i klinička slika je već teška
Ukupno osam osoba iz Šapca prebačeno je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu usled trovanja pečurkama. Do zaključenja ovog broja oni su imali tešku kliničku sliku i prognoze za njihov oporavak bile su neizvesne.

Na VMA su primljeni sa znacima amanitinskog sindroma koji karakterišu mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja. Nakon ovoga dolazi do perioda lažnog poboljšanja stanja u kom nastupa oštećenje jetre.

Teško delo protiv zdravlja ljudi
-Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu uhapsili su M.G. (1950) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.
Kako se sumnja, ona je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja.
Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, navodi se u saopštenju policije.


Prva je simptome osetila 57-ogodišnja žena, koja je i u najtežoj situaciji. Ona je pomoć zatražila još u sredu. Jedan muškarac se lekarima javio u petak, a tokom noći između nedelje i ponedeljka Hitnoj pomoći se obratila petočlana porodica i oni su odmah poslati u Beograd. Poslednji pacijent iz Šapca na VMA je upućen u ponedeljak popodne.

Svi oni su jeli pečurke kupljene na pijaci “Živinarnik” od jedne starije žene. Prema dobijenim informacijama, ona robu nije prodavala na zakupljenoj tezgi, nego “iz ruke”, odnosno noseći kesu sa pečurkama i nudeći potencijalnim mušterijama. Takođe, nije imala jednu, nego nekoliko vrsta pečuraka, koje su bile pomešane i izlomljene, pa ih je dodatno bilo teže prepoznati.

Sedamdesetdvogodišnja žena iz Ćukovina uhašena je u ponedeljak. Određeno joj je zadržavanje do 48 časova, a na teret joj se stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Saopštenje na sajtu Vojnomedicinske akademije, print screen


Saopštenje VMA
Vojnomedicinska akademija je, po prijemu pacijenata iz Šapca, izdala saopštenje u kom su navedeni i simptomi trovanja gljivama i u kom se navodi da oni mogu imati kratak inkubacioni period, od 30 minuta do tri sata nakon konzumiranja, te da takva trovanja imaju povoljan tok i ishod. Nažalost, kod pacijenata iz Šapca došlo je do trovanja sa dužim inkubacionim periodom, od tri sata, pa do nekoliko dana, a koja karakterišu oštećenja bubrega i jetre i izaziva teške kliničke slike.

Istim saopštenjem se navodi i da amanitatske simptome izazivaju zelena pupavka, bela pupavka, smrdljiva pupavka, kao i 14 drugih vrsta gljiva, a da je za smrtonosnu dozu dovoljno samo 20 grama.

-Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni. Odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive. Takođe, treba biti pažljiv prilikom kupovine pečuraka na pijacama. Na deklaraciji bi trebalo da bude istaknuto ime pečurke, uzgajivača i koja institucija je obavila kontrolu kvaliteta, stoji u saopštenju VMA.

Lekari savetuju da se pečurke nikada ne kupuju od neovlašćnjnih prodavaca, jer kada se osete prvi simptomi trovanja toksini su već ušli u krvotok i klinička slika je već teška.



Ko je nadležan?
Odmah po objavljivanju vesti o trovanju postavilo se pitanje nadležnosti službi i kako su otrovne pečurke uopšte dospele u prodaju. Fitosanitarna inspekcija tvrdi da su oni nadležni samo za ovlašćene proizvođače pečuraka. Kako se prodaja nije ni odvijala na zakuljenoj tezgi, tako se posumnjalo na nadležnost komunalne milicije. Međutim, njihovoj kontroli podležu prodavci koji prodaju robu van ovlašćenih mesta, ali na svojim ili bilo kakvim improvizovanim tezgama (kartonima, kutijama). Ukoliko je žena pečurke prodavala noseći ih u rukama, to bi trebalo da bude nadležnost tržišne inspekcije.

“Glas Podrinja” će u narednim danima na svom portalu pratiti stanje pacijenata koji se nalaze na VMA.
Još jednom apelujemo na sve čitaoce da pečurke i drugu osetljivu hranu ne kupuju na mestima i od prodavaca koji nisu ovlašćeni za to.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa