6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Samootkrivanje i drugačiji svet
Predstavljena knjiga „Petlja“ Dejana Aleksića

Samootkrivanje i drugačiji svet

Roman je predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom
U svečanoj sali Biblioteke šabačke predstavljena je knjiga „Petlja“ Dejana Aleksića dobitnika nagrade „Miloš Crnjanski“ i „Vladan Desnica“ za pomenuti roman. Alekciću je ovo književni prvenac izvan okvira dečje literature. Kako je istakao tokom gostovanja u Biblioteci nastanak dela „Petlja“ je pratilo samootkrivanje i drugačiji pogled na svet.

-Ideja za roman nije nastala preko noći, ona je plod unutrašnjih osećanja i pritiska koji je teško definisati, a imate potrebu da ih iskažete – naveo je Aleksić.

Kompoziciju romana i pripovedačko odmotavanje sam zamislio kao što funkcioniše revolver kojim se igra ruski rulet


Roman je predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i, naravno, nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom“ da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti, navodi se u recenziji dela.

-Kompoziciju romana i pripovedačko odmotavanje sam zamislio kao što funkcioniše revolver kojim se igra ruski rulet. U jednoj od tri krilatice na početku knjige nepoznatog autora „Pet, od šest osoba složiće se da je ruski rulet bezbedna igra.“ U ovoj rečenici krije se sav paradoks. To što će se nekom desiti nesreća, a većini neće je spokojno, ali istovremeno užasno. Užas, jer ne znamo ko je taj pojedinac – dodao je autor „Petlje“ pojasnivši da je vremenski tok koji prati knjiga 48 sati glavne junakinje Dine koja nakon jednog sukoba sa graničnom policijom završava u grčkom pograničnom pritvoru gde se priseća prelomnih trenutaka u životu koji su je doveli do tog trenutka.
Dejan Aleksić (1972) je pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na

Ideja za roman nije nastala preko noći, ona je plod unutrašnjih osećanja i pritiska koji je teško definisati, a imate potrebu da ih iskažete


Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je deset pesničkih, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu. Nagrade za poeziju: „Vasko Popa“, „Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, „Branko Miljković“, „Branko Ćopić“, „Miroslav Antić“, „Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada. Njegova poezija prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom. Kao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti „Povelja“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa