13. oktobar 2022.13. okt 2022.
gradonačelnik Šapca:  Dovođenje stranih i domaćih investitora,  proširenje proizvodnje svih kompanija koje posluju na teritoriji grada- sve mere  koje smo kao grad preduzeli u prethodnom periodu dale su rezultat,  zajedno sa merama koje je država sprovela, Foto: "Glas Podrinja"

gradonačelnik Šapca: Dovođenje stranih i domaćih investitora, proširenje proizvodnje svih kompanija koje posluju na teritoriji grada- sve mere koje smo kao grad preduzeli u prethodnom periodu dale su rezultat, zajedno sa merama koje je država sprovela, Foto: "Glas Podrinja"

Više od 300 radnih mesta kod 40 poslodavaca

Održan Sajam zapošljavanja u Šapcu

Učešće kompanija koje pokrivaju 80% radne snage u Šapcu. Grad u proteklih godinu dana uložio oko 44,5 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja. Veliko interesovanje za program „Moja prva plata“
Posle dve godine pauze zbog korona virusa, u sportskoj hali „Zorka“ u Šapcu u petak je organizovan Sajam zapošljavanja. U ponudi je bilo više od 300 radnih mesta kod oko 40 poslodavaca različitih profila.

-Ovo je manifestacija na kojoj se najdirektnije sreću ponuda i tražnja radne snage. Učestvuju kompanije koje pokrivaju gotovo 80 odsto tržišta radne snage u Šapcu, jer zapošljavaju od 50 do 3.000 radnika, imamo desetak firmi iz oblasti ugostiteljstva koje imaju nešto manje zaposlenih. Očekivali smo ovakvo interesovanje poslodavaca. Naši savetnici su 15 dana unazad pozivali više od 1.000 brojeva nastojeći da animiraju nezaposlene da uzmu učešće na sajmu u što većem broju. Prvi put u istoriji grada nezaposlenost je pala ispod 5.000 i trenutno je 4.970 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), što je oko hiljadu manje u odnosu na prošlu godinu. Ako uzmemo u obzir da je trećina starija od 55 godina i čekaju posao duže od pet godina, dolazimo do stope nezaposlenosti od blizu šest posto, što je po merilima drugih zapadnih ekonomija granična nezaposlenost- naveo je direktor Filijale NSZ Šabac Radivoje Mićić.

Direktna komunikacija
sa potencijalnim poslodavcima: Sajam zapošljavanja, Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je sajam i razgovarao sa predstavnicima kompanija koje su ponudile zaposlenje tražiocima posla.

Mere aktivne politike zapošljavanja
-Dobro je da su svi na jednom mestu i da naši sugrađani koji traže ili žele da promene posao mogu da dođu ovde i uspostave direktnu komunikaciju sa potencijalnim poslodavcima. Kao grad smo u prethodnih godinu dana uložili oko 44, 5 miliona za mere aktivne politike zapošljavanja. Dovođenje stranih i domaćih investitora, proširenje proizvodnje svih kompanija koje posluju na teritoriji grada- sve mere koje smo kao grad preduzeli u prethodnom periodu dale su rezultat, zajedno sa merama koje je država sprovela. Neke kompanije su uz pomoć i Grada i Nacionalne službe krenule po Savetima mesnih zajednica, selima, drugim teritorijma Mačvanskog okruga, da bi došle do pravih radnika. Siguran sam da u gradu u narednom periodu neće imati posao samo onaj ko ne bude želeo da radi- podvukao je Pajić.

Direktna komunikacija
sa potencijalnim poslodavcima: Sajam zapošljavanja, Foto: "Glas Podrinja"


Kompanija „Jazaki“ je otvorila konkurs za oko 200 radnih mesta.

-Najviše zapošljavamo operatere u proizvodnji, ali takođe imamo otvorenu poziciju i u našem magacinu i u tehničkom odeljenju. Posećenost je zaista velika, sigurna sam da ćemo i na ovom sajmu privući dovoljan broj kandidata- istakla je Ana Zlatanović iz te kompanije.

Veliko interesovanje za program „Moja prva plata“
Nacionalna služba za zapošljavanje nastavlja sa merama aktivne politike zapošljavanja.
-U toku je mera „Moja prva plata“, gde je više od 100 poslodavaca izrazilo interesovanje. Za prva tri dana 25 nezaposlenih je našlo na sajtu odgovarajuće poslodavce. Pozivam i ostale nezaposlene da uzmu učešće, s obzirom na to da do kraja oktobra traje prijavljivanje nezaposlenih. U poslednje tri nedelje kao direktor sam potpisao dvadesetak radnih dozvola za strance, dolazi do pomeranja tržišta radne snage u Srbiji. Očekujem da će u narednom periodu resurs radne snage biti deficitarniji, što je logična posledica ekonomskog razvoja i priliva investitora- naveo je Mićić.


Više od 100 poslodavaca želi da učestvuje u programu “Moja prva plata”, Foto: "Glas Podrinja"


„Selettra“, koja se bavi proizvodnjom elektronskih i električnih provodnika i kablova, tražila je trideset radnika.

-Najpotrebniji su nam operateri u proizvodnji, što je naš primarni cilj za ovu godinu. Već u prvih 30 minuta sajma se pokazalo veliko interesovanje, tako da očekujemo da ćemo i mi i ostali poslodavci pronaći adekvatne radnike- rekao je Nemanja Jovanović iz te firme.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa