13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OKRUGLI STO O POLOŽAJU DECE BEZ RODITELjSKOG STARANjA

Najteži zadatak Centra za socijalni rad

Tema se nametnula na osnovu iskustva i potreba stručnih radnika relevantnih ustanova i pitanja na koja su nailazili u praksi. Prema evidenciji CSR Šabac ukupan broj dece na porodičnom smeštaju tokom 2021. godine je 134
Okrugli sto na temu “Položaj dece bez roditeljskog staranja“ održan je danas u Centru sa stručno usavršavanje u organizaciji Savetovališta za porodicu i mlade Centra za socijalni rad Šabac. Tribini su prisustvali predstavnici osnovnih i srednjih škola, kao i Centra za porodični smeštaj.
-Tema se nametnula na osnovu iskustva i potreba stručnih radnika relevantnih ustanova i pitanja na koja su nailazili u praksi. Milica Obrenović i Vesna Dimitrijević iz Centra za socijalni rad će sa učesnicima danas razgovarati o svim situacijama i poteškoćama sa kojima se susreću u radu, navela je Biljana Mrkonjić, direktor Centra za socijalni rad Šabac.

Biljana Mrkonjić, direktor Centra za socijalni rad Šabac, Foto: "Glas Podrinja"


Okrugli stolovi su predviđeni planom rada Savetovališta za porodicu i mlade i na njih pozivaju saradnike iz drugih sistema kako bi raspravljali o problemima i pitanjima i našli što bolje rešenje. Tema je odabrana povodom Dečje nedelje.

-Reč je o specifičnoj kategoriji dece koja odrastaju bez podrške i pomoći svojih najdražih, odnosno roditelja. Deca vole svoje roditelje, ma koliko ima naneli zla i ma koliko teško bilo živetu u tom porodičnom kontekstu, teško ga se odriču. Po svaku cenu žele da ostanu. Mi moramo da procenimo kada su život, zdravlje i sigurnost dece ugroženi. . Najteži zadatak CSR i ekipu za zaštitu dece je izdvojiti dete iz primarnog okruženja i smestiti ga u hraniteljsku porodicu. To je teško za nas i kao ljude i kao stručnjake. Takve porodice su uglavnom dezorganizovane i u njima su prisutne narkomanija, alkoholizam i drugi oblici patološkog ponašanja koji ugrožavaju život dece, kaže Milica Obrenović, porodični psihoterapeut Savetovališta za porodicu i mlade pri CSR.

Milica Obrenović, porodični psihoterapeut, Savetovališta za porodicu i mlade, pri CSR, Foto: "Glas Podrinja"


Prema evidenciji CSR Šabac ukupan broj dece na porodičnom smeštaju tokom 2021. godine je 134. Tokom prošle godine 13 maloletne dece je smešteno u hraniteljske porodice. Šestoro maloletne dece je smešteno u hraniteljske porodice zbog zanemarivanja od strane roditelja, a sedmoro zbog nasilja u porodici. Ukupan broj dece u ustanovama socijalne zaštite je 18.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa