13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Godišnjica ubistva novinarske ekipe šabačkog dopisništva RTS

Bol i sećanje na nerešen zločin

Pre 31 godinu profesionalci ubijeni iz zasede. Više od 200 metaka ispaljeno u službeni automobil. Počinioci još uvek nepoznati, kao i motivi za zločin
Pre 31 godinu četiri radnika šabačkog dopisništva Radio televizije Srbije (RTS) izgubili su život radeći svoj posao predano, posvećeno, onako kako istinski profesionalci to čine.

Još uvek nepoznati počinioci oduzeli su život Zoranu Amidžiću, Bori Petroviću, Sretanu Iliću i Dejanu Milićeviću koji su se kobnog dana vraćali iz ratne zone, područje Banije, željni da najbližima, ali i svima prenesu sliku i reč sa mesta gde je život svaki dan bio ugrožen.

Prva godišnjica od smrti Slobodana Pavlovića
Spomen obeležje ispred zgrade Glasa Podrinja koje seća na stradalu novinarsku ekipu napravljeno je zahvaljujući sredstvima Slobodana Pavlovića koji je krajem prethodne godine tragično izgubio život u saobraćajnom udesu u Sjedinjenim američkim državama gde već decenijama živi. Ovo je bila i prva godišnjica od kada donator nije među živima.


U novinarsku četvorku, u službenom vozilu, iz zasede, tog 9. oktobra 1991. godine, podlo i mučki je ispaljeno više od 200 metaka. Ubijeni su Zoran Amidžić urednik Dopisništva RTS-a Šabac, Bora Petrović snimatelj, Dejan Milićević asistent snimatelja i Sretan Ilić urednik Radio Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


U znak sećanja na stradale kolege, novinari šabačkog dopisništva Radio televizije Srbije položili su i na ovu godišnjicu venac ispred spomen obeležja posvećenog upravo Amidži, Sretanu, Bori i Dejanu. Podsećamo da od nedavno, na inicijativu kolega iz dopisništva RTS i ulica iz koje su krenuli na svoj poslednji zadatak nosi ime Amidže, Bore, Sretana i Dejana.

Svaka godišnjica je sećanje na ljude koji su profesionalnost platili onim najvrednijim, a to je život, ni istovremeno je i bolno podsećanje da i nakon 31 godine nije poznato ko je zločinac i iz kojih pobuda je presudio našim kolegama.
D.B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa