13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Srbija u pedalj
ODRŽANA OSNOVNA PLANINARSKA OBUKA NA STRAŽILOVU

Srbija u pedalj

Osnovna planinarska obuka održana je proteklog vikenda na Stražilovu. Polaznici su bili članovi Sportsko planinarskog udruženja Srbija u pedalj iz Stare Pazove, Novog Sada, Vršca, Beograda i drugih gradova Srbije. Nastava je izvedena po programu Planinarskog saveza Srbije (PSS). Licencirani vodiči, treneri i spasioci PSS edukovali su trideset pet planinara.

Obuka je obavezna za sve koji se učlane u planinarska društva i žele da učestvuju u zvaničnim planinarskim akcijama, a neophodna je i za sticanje prava na osiguranje.

- Srbija u pedalj radiće na tome da kompletno članstvo blagovremeno završi osnovnu obuku jer nam je bezbednost na prvom mestu, ističe predsednica udruženja Ivana Ivančević.

Za segment opasnosti u planinama i prvu pomoć bio je zadužen Srđan Cicmil, pripadnik Gorske službe spašavanja, dok je za meteorologiju i planinarsku opremu bio zadužen Darko Dozet. Vodiči Velizar Vemić i Đorđe Nikolić, paralelno sa obukom za odrasle, program su posebno prilagodili za planinarski podmladak. Jovica Radović polaznicima je ispričao zanimljive priče iz istorije srpskog i svetskog planinarstva.

- Iako planinaramo već neko vreme, naučile smo mnogo novih tehnika i informacija zbog kojih ćemo se osćati sigurnije i bezbednije u kretanju na planinama, navode Jelena Nikolić i Jasna Surdučki iz Stare Pazove.

Organizovanje ovogodišnje jesenje obuke podržala je Opština Stara Pazova.

Svi polaznici uspešno su položili pismeni test i uručena su im uverenja Planinarskog saveza Srbije.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa