20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Foto: OŠ "Vuk Karadžić"

Foto: OŠ "Vuk Karadžić"

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ boravili u Švajcarskoj

Nezaboravno iskustvo za Šapčane

Grupa od 14 učenika sedmog i osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Šapca boravila je u Trogenu u Švajcarskoj. Šabački osnovci su imali priliku da se upoznaju da decom iz OŠ „Sveti Sava“ iz Požarevca i OŠ „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, kao i vršnjacima iz Moldavije
Grupa od 14 učenika sedmog i osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Šapca boravila je u Trogenu u Švajcarskoj u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ koje sprovodi Centar za interaktivnu pedagogiju (CIP), uz podršku dečje fondacije Pestaloci i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom dvonedeljne interkulturale razmene šabački osnovci su imali priliku da se upoznaju da decom iz OŠ „Sveti Sava“ iz Požarevca i OŠ „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, kao i vršnjacima iz Moldavije.

Foto: OŠ "Vuk Karadžić"


Teme identiteta, prihvatanja različitosti, anitdiskriminacija, dečja prava deo su realizovanog programa u dečjem selu Pestaloci koji su pohađali osnovci iz Srbije i Moldavije. Edukativno, interesantno, izazovno iskustvo kako za učenike, tako i za njihove nastavnike supervizore. Pratnja i podrška mladim Šapčanima bile su školska psiholškinja Danijela Reljić i nastavnica srpskog jezika Slađana Vujaković.

Foto: "Glas Podrinja"


-U razgovoru sa kolegama pomenula sam da sam znala šta nas „čeka“ u Švajcarskoj verovatno ne bih otišla, a sada sa iskustvom boravka tamo, želim sve da ponovim - kaže psihološkinja Danijela Reljić i napominje da je najlepši deo proces sazrevanja i osamostaljivanja učenika.

-Bili smo smešteni u dve kuće u dečjem selu Pestaloci i deca su veoma brzo adaptirala na nove okolnosti. Na obaveze u kući i sam program koji je bio veoma intenzivan. Tokom dve nedelje smo se povezali i izgradili bliskost. Nismo bile samo nastavnici i učenici, već i prijatelji. Verujem da je to najlepši deo. Ovo je bilo jedno iskustvo koje nas je sve promenilo - dodaje Danijela.

„Najinteresantniji deo je bio pravljenje hrane iz neke druge države na osnovu zadatka. Moja grupa je dobila kinesku kuhinju. Bilo je neverovatno iskustvo.“ (Ana)
„Izleti i druženje na mene su ostavili najsnažniji utisak. To mi najviše nedostaje. Uz Fud festival (Food festival) imali smo i filmski gde smo sami pravili filmove za koje smo dobijali nagrade. (Lana)
„Druženje sa drugarima iz Prokuplja i Požarevca. (Luka)
„Šetnje po prirodi u Švajcarskoj. Tamo je priroda veoma lepa i nekako je sve čistije.“ (Novak)
„Najlepši deo je bilo upoznavanje sa decom iz Moldavije, Požarevca i Prokuplja. Imali smo priliku da vidimo i saznamo mnogo toga. Ipak, druženje mi je bilo najupečatljivije. Kada smo krenuli u Šabac. Plakali smo na rastanku, jer smo se zbližili. №Ljudi koje do tada nisam znala su mi tokom te dve nedelje učinili život mnogo lepšim.“ (Sara)
„Radionice su bile veoma zanimljive, kao i izleti.“ (Ivana)
„Celokupno iskustvo je bilo divno i teško je izdvojiti jedan deo. Ako bih morala da se odlučim to bi bio dan pred polazak kada smo imali nastup za edukatore i opraštanje sa edukatorima. To mi je bilo veoma emotivno.“ (Maša)
„Najinteresantniji deo posete je bila uživo radio emisija. Sami smo kreirali program.“ (Milutin)
„Druženje sa Moldavcima. Iako se možda nećemo videti uživo, svakako ćemo ostati u kontaktu.“ (Luka)
„Ekskurzije koje smo imali tokom posete i mesta koja smo obišli.“ (Eldin)
„Nastanice su nam bile kao treći roditelj, a u Švajcarskoj jedini. Njihova pažnja i briga nam je svima značila. Znale su kada je nekom potreban razgovor, zagrljaj.“ (Sara)


Nastavnica Slađana Vujaković ističe da su na inicijativu i podsticaj edukatora u Švajcarskoj postali otvoreniji jedni prema drugima.

-Želeli su da se izgradi bliskost između dece, a to se prelilo i na nas. Sjajno iskustvo za sve. Upoznali smo decu iz drugog ugla. Izašli smo iz okvira standardne škole i uloga nastavnik/učenik. Počeli smo da razmišljamo na drugačiji način, te smo dobili mnogo više od očekivanog.

Detalji
sa putovanja u Švajcarsku, Foto: OŠ "Vuk Karadžić"


Danijela i Slađana veruju da je ovo bilo višestruko dragoceno iskustvo kao za decu, tako i za njih. Učenici su pokazali inicijativu, drugačije pristupali problemima i pronalazili rešenja.

-Veoma su napredovali, ne samo u domenu novih znanja kao što je znanje engleskog jezika. Postali su samostalniji, svesniji. Tokom radionica spoznavali su sebe, druge. Verujem da dobre primere možemo da iskoristimo u školi.

Interkulturalnom posetom četvorogodišnji projekat nije završen, te u naredom periodu predstoji intenzivan rad na realizaciji akcionih planova.

-Pre povratka deca su kreirala planove šta bi promenili u svojim sredinama. Odabrali su teme iz domena ekologije kao što je čišćenje kanala, reciklaža otpada. Do sredine novembra će realizovati ideje. Nastavnici su im u ovom delu podrška i rado ćemo biti učesnici, ali će učenici biti kreatori. Unapred se radujem i verujem ne samo u dobar ishod akcija, već i u promenu u našoj sredini kako bismo malo više bili kao Švajcarska - pojašnjava Danijela.

Detalji
sa putovanja u Švajcarsku, Foto: OŠ "Vuk Karadžić"


Rukovodstvo škole ponosno ističe da je ovo pokazatelj dobre saradnje zaposlenih u obrazovnoj ustanovi, roditelja i učenika.

-Veliki trud su uložili nastavnici, roditelji tokom čitavog procesa. Kao rezultat imamo učenike koji su se vratili sa putovanja sa odličnim utiscima. Deca su pokazala da imaju znanje, veštine, sposobnosti da se prilagode novoj sredini i pokažu koliko mogu da budu samostalni. Zahvalnost dugujemo CIP-u, Pestalociju koji su nas uveli u projekat, a Ministarstvo prosvete odabralo uz još dve šabačke škole (OŠ „Laza K. Lazarević“ i OŠ „Nikolaj Velimirović“). Tokom čitavog procesa imamo i podršku grada Šapca, posebno Odeljenja društvenih delatnosti. Uz CIP i Pestaloci, deo troškova puta učenika finansirao je i grad Šabac - naveo je direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Dragoslav Pavlović.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa