20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Održan 13. pesnički maraton u Kulturnom centru Šabac

Održan 13. pesnički maraton u Kulturnom centru Šabac

U Kulturnom centru u Šapcu, održan je 13. Pesnički maraton zavičajnih pesnika, u trajanju od četiri dana, od 11. do 14 oktobra.

- Ovaj Pesnički maraton htela sam da koncipiram drugačije, da se svi prateći programi budu posvećeni šabačkim pesnicima. Prvo veče posvetili smo našem počivšem prijatelju, velikom šabačkom pesniku Branku Iliću Vanjki, kome smo mi, njegovi prijatelji pesnici, posthumno izdali zbirku pesama Uzalud nisi koja je nedavno doživela i drugo, dopunjeno izdanje, rekla je Branka Todorović, urednica Književne scene KC Šabac.

Druge večeri gostovala je Nataša Nara Radosavljević, koja se prvi put predstavila šabačkoj publici zajedno sa Brankom Đurićem, njenim suprugom, koji je rodom Šapčanin.

Za jubilej 10. godina Pesničkog maratona objavili smo zbornik radova pesnika koji su učestvovali tokom svih tih godina. Naravno, nisu bili svi zastupljeni, ali su bili značajni za osnivanje pesničke baze i važni kao podrška.
(Branka Todorović)




- Ona je pesnikinja smisla, njena poezija je kratkog stiha, bez rime i istančanog senzibiliteta.
Treće veče bilo je posvećeno šabačkom pesniku Aleksandru Saši Srniću, koji je na 10. Pesničkom maratonu bio jedan od nagrađenih pesnika po izboru žirija. Bio je to multimedijalni događaj sa odabirom filmske muzike koju su posetioci imali priliku da slušaju i gledaju na video bimu uz recitatore koji su bili članovi nekadašnjeg Recitatorskog studija.

- Saša je davne ‘95 objavio knjigu Dnevnik odlaska i nije nastavio da objavljuje knjige, ali sam sigurna da je uvek pisao. Ima spreman rukopis sjajnih pesama koja će naći svoje čitaoce u knjizi koju će, nadam se, objaviti.

Poslednje veče bilo je posvećeno šabačkim pesnicima. Gostovao je bend Šesto čulo sa sjajnim vokalom Todore Stojinović iz Sremske Mitrovice, a gitaristu je menjao Boban Džeredanović, koji je svojevremeno svirao u Garavom sokaku.

- Todoru porede sa Dženis Džoplin, ima spoj šansonjerskog roka i slovenskog bluza.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa