20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Voja Ćuk, Sava Tarana, Steva Stojićević

Voja Ćuk, Sava Tarana, Steva Stojićević

U RINGU PROTIV ZABORAVA

Boks osvaja okupirani Šabac

Iako je bilo boks mečeva na improvizovanim borilištima još pre Drugog svetskog rata, na višem, organizovanijem nivou, plemenita veština u Šapcu je rođena u teška vremena okupacije. Datum tačan nije poznat, ali arhiva „Sporta“ iz avgusta 1942. godine svedoči o delovanju bokserskog kluba u Šapcu koji je nazvan po velikom predratnom šampionu Savi Tarani. Prvi trener je bio balkanski šampion u rvanju, izbeglica iz NDH Svetislav Ćuk, a nastupali su, u početnim danima kluba, između ostalih: Stevan Stojićević, Dušan Nikolić, Jovan Đačić, Petar Senković, braća Svetozar, Momčilo i Miga Kuzminac, Uglješa Međeši, Vojislav Ćuk...

U Evropi i svetu tih godina ratni plamen se širio i malo koji kutak planete je bio pošteđen. Bokserskih prvenstava u Srbiji nema, ali je draž drevnog sporta čuvana kroz revijalne mečeve. Najčešći rivali Šapčana bili su Beograđani. Svedoka čije sećanje na taj period bi moglo pomoći, nažalost više nema, međutim hartija i tinta su sačuvali konačan rezultat iz duela od 15. decembra 1942. gde je šabačka ekipa pobedila beogradski „Mitić“, ali i detaljnije sećanje na tri boks meča. Naziv kluba „Sava Tarana“ nije dugo opstao, malo ko ga se i seća, a već u izveštajima koje donose naredni redovi, govori se o klubu „Mačva“, jer su i prvi treninzi 1942. organizovani na igralištu FK „Mačva“.

Prvog dana praznika Duhovi, 14. juna 1943. godine oko 800 gledalaca posmatralo je u sali bioskopa „Pariz“, na mestu današnje stare robne kuće, u Karađorđevoj ulici, duel šabačkog kluba i beogradskog „Srpskog mača“. Rezultat je bio 4:4.

U uvodnim borbama Stevan Lukić je poražen od Kovačevića tehničkim nokautom, prvu pobedu Šapčanima je doneo Rajko Jovanović pobedivši Lazića, da bi nerešeno boksovali Sveta Kuzminac i Divjak. Posle uvodnih usledile su glavne borbe. Momčilo Kuzminac je pobedio Rašića, Ristić iz Srpskog mača je uzvratio protiv Petrovića, dok su preostala dva meča završena bez pobednika, dueli Mila Tatića i Malezanovića, odnosno Steve Stojićevića i Papića, uz napomenu da je Papić član drugog kluba koji je ovom prilikom bio deo Srpskog mača.

Poslednje ratne godine u Šapcu, 1944, 19. februara, sučelili su se bokseri Mačve i ekipe ČSK Beograd. Ovaj put je ring postavljen u sali bioskopa „Kasina“, u današnjoj Masarikovoj ulici, preko puta Šabačke gimnazije. Zainteresovanih beše više nego što su kapaciteti sale dozvoljavali. Beograđani su bili prejaki, ali su imali i mnogo sreće u pojedinim duelima što im je donelo konačnu pobedu 6:2.

Sava Tarana
Prvo ime šabačkog kluba bilo je lično ime jednog od najboljih boksera predratne Jugoslavije Save Tarane. Rođeni Vukovarac, ponikao u klubu „Borovo“, dominirao je ringovima Kraljevine u lakoj kategoriji postavši uzor mladim predstavnciima plemenite veštine, zbog tehnički izvanrednog načina boksa. Nastupao je tokom tridesetih godina, a poslednji nastup je zabeležio 1940. Posle Rata je u jednom periodu bio savezni kapiten.


Borac Mačve Tatić poražen je greškom sudija. Proglašen je tehnički nokaut, iako je usledio posle niskog udarca Stanojevića koji su sudije previdele. Branković je pobedio domaćeg boksera Kuzminca tehničkim nokautom u prvoj rundi, dok su u još dva duela rivali boksovali bez pobednika. Jovanović i Matić, odnosno Stojićević i Smiljanić. Potonji remi je pravi podvig Steve Stojićevića, jer je boksovao pod visokom temperaturom.

Na istom mestu, mesec dana kasnije, 19. marta 1944. konačno su savladani Beograđani. Interesovanje navijača beše na istom nivou kao u februaru. Domaćin je savladao ekipu „Mikica“ iz prestonice, 4:2. Mića Ručnov je u jednoj od tri uvodne borbe pobedio Lukića, dok su u glavnim borbama bodove i pobedu doneli Jovanović i Petrović protiv Nedovića i Stojanovića. Jedinu pobedu gostima obezbedio je Aleksić prikazavši više od Tatića u prvoj od tri glavne borbe. Miroslav Milutinović i Mićić, odnosno Đorđe Bajić i Mitić su boksovali nerešeno u uvodnim borbama.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa