27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

78. godišnjica oslobođenja Šapca

Položeni venci na Spomen-kompleksu na Donjošorskom groblju

Ispod Spomen-kompleksa nalaze kosti od preko 3.000 Šapčana stradalih u Drugom svetskom ratu, te da je naš grad dao preko 5.000 života za slobodu koju je dočekao sa samo 10.000 stanovnika
Povodom 78. godišnjice od oslobođenja Šapca, danas su položeni venci na Spomen-kompleksu na Donjošorskom groblju. Venac u ime Grada Šapca, u čast oslobodilaca grada, položio je zamenik gradonačelnika Blaža Knežević.

-Na ovaj važan dan, 23. oktobar, svečanim polaganjem venaca odali smo dužnu počast svima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu tokom Drugog svetskog rata. Na žalost, broj onih Šapčana koji su izgubili živote tokom ovog sukoba, broji se u hiljadama. Naša je obaveza, da negujemo sećanja na njih, ali i sećanje na događaje koji su se zbivali u Šapcu za vreme Drugog svetskog rata, svevremenska je i ima za cilj negovanje kulture sećanja, kao naše obaveze prema precima- istakoa je zamenik gradonačelnika Šapca, Knežević i dodao:

Foto: "Glas Podrinja"


-Sećanje na Drugi svetski rat polako bledi iz živih priča generacija koje su ga lično preživele. Međutim, ono što ne sme da nestane je naše znanje o tim strašnim događajima. Takođe, naše sećanje na više hiljada stradalih Šapčana i uopšte žitelja ovog dela Srbije, mora da ostane živo za budućnost. Samo znanje o svemu tome, pruža nadu da ćemo generacijama koje danas žive i koje će doći posle nas, ostaviti svet boljim nego što je u prošlosti bio.

Naša je obaveza, da negujemo sećanja


Predsednik SUBNOR-a, Vladimir Ninković, istakao je da se ispod Spomen-kompleksa nalaze kosti od preko 3.000 Šapčana stradalih u Drugom svetskom ratu, te da je naš grad dao preko 5.000 života za slobodu koju je dočekao sa samo 10.000 stanovnika.

Foto: "Glas Podrinja"


-Posle četvorogodišnjeg terora i mučenja, 23. oktobra narod je doživeo slobodu. Dužni smo prema tim borcima i žrtvama da se odnosimo sa poštovanjem i očuvamo uspomenu na žrtvu koju su podneli za slobodu- istakao je Ninković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa