29. decembar 2011.29. dec 2011.
JSP „STAN“

DOKUMENT PROŠLOSTI, ZALOG BUDUĆNOSTI

Povodom pedeset godina organizovane brige o stambenom fondu grada Šapca u svečanoj sali Biblioteke šabačke u ponedeljak predstavljena publikacija „Čuvar prošlosti, neimar budućnosti“
Od osnivanja Poslovne službe opštinskog fonda za stambenu izgradnju do današnjeg JSP „Stan“ prošlo je pedeset godina brige o stambenom fondu, izgradnje objekata kolektivnog stanovanja, održavanja zgrada i fasada koji spomenici kulture, nepokretna kulturna dobra ili su deo ambijentalnog jezgra grada Šapca.
- Imali smo jak motiv i potrebu da se sve ovo zabeleži jer malo je gradova, posebno zadnjih godina, koji ulažu u izgled svoga grada, očuvanje onoga što je vredno. Kada se kaže javno preduzeće obično se misli na ustanovu gde se ništa ne radi. Upravo ova knjiga je dokaz da to nije tako. Radi se, može da se radi, čak i bolje. Ova knjiga zavređuje da posluži i kao motiv i budućim generacijama. Nas koji smo sada tu i radimo obavezuje, naravno, ali istovremeno treba da bude i motiv i potpora narednim generacijama da nastave još bolje ““ rekla je Dragana Milićević Panić, direktor JSP „Stan“ Šabac.
U publikaciji na sedamdeset strana nalaze se prikazane fotografije objekata na kojima je radio JSP „Stan“ zajedno sa Zavodom iz Valjeva. Objekti su obrađeni po uličnim zonama, a pojedine fotografije pokazuju stanje pre i posle. Želja autora bila je da se akcenat stavi na sve adaptacije i sanacije koje je radilo ovo preduzeće, a sve u cilju ideje očuvanja nekadašnjeg, ali i današnjeg stanja objekata. Autor teksta ove publikacije je Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja, istoričar umetnosti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa