27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Direktorka PU „Slava Ković“ u Bogatiću Lidija Simeunović

Deca su najbolje ogledalo celokupnog rada Predškolske ustanove

Rad sa decom je izuzetno zanimljiv, opuštajući za onoga ko voli svoj posao, a naši vaspitači vole i to smo više puta dokazali. Nekada je veoma zahtevno, u isto vreme i teško i jako lepo, ali ukoliko volite ovaj posao, onda ništa nije posebno teško. Teškoće na koje nailazimo su najčešće u vidu papirologije koja se stalno menja, načina vođenja same pedagoške dokumentacije, ali se to sve prevazilazi uz podršku ministarstva, na seminarima, uz priručnike i znanje koje kao praktičari imamo. Tako olakšavamo rad svima nama, kao i saradnju sa roditeljima i decom
Kako i stoji na tabli u dvorištu koje odiše vedrinom, poruka je jasna: „Pola veka rastemo uz pesmu, igru, znanje i lepo vaspitanje“. Upravo u takvom ambijentu deci je zagarantovano zdravo odrastanje. Dovoljan razlog i povod da ovogodišnja Povelja Opštine Bogatić pripadne Predškolskoj ustanovi (PU) „Slava Ković“.

Zanimljivi i kreativni crteži mališana na zidovima otkrivaju da je za prepoznavanje važnosti negovanja zdravih navika, kvalitetnih međuljudskih odnosa i uzajamnog poštovanja uvek pravo vreme. U ambijentu kakav su kreirali zaposleni i rukovodstvo svest o pravim vrednostima razvija se sama od sebe.



-Pola veka odličnog rada sa najmlađim uzrastom, izuzetno lep jubilej, obeležili smo 16. juna ove godine. Prigodna priredba dece pripremnog predškolskog programa održana je u sali Kulturno- obrazovnog centra u Bogatiću, propratilo je mnogo roditelja, publike, gostiju, predstavnika lokalne samouprave. Dobili smo pohvale i videli opšte oduševljenje svih prisutnih u sali onim što su na nastupu pokazala, a u čemu se ogleda i naš celokupan rad sa decom, ne samo pripremnog, nego i uzrasta od jedne do šest i po godina- ističe direktorka PU „Slava Ković“ Lidija Simeunović.

Ulaganja i usluge u susret roditeljima
Tokom godina, ulaganja su postala vidljiva i sada ta ustanova služi na ponos meštanima Bogatića.

-Dograđeni objekat u okviru centralne ustanove 2020. godine obezbedio je boravak još dve jaslene i dve grupe vrtićkog uzrasta. Otvaranjem tog objekta obezbedili smo i posao za još šest koleginica vaspitača i jednu medicinsku sestru. Otvoren je i objekat u Belotiću, namenski izgrađen, koji trenutno obezbeđuje prostor za dve grupe poludnevnog i jednu pripremnog predškolskog boravka, kao i posao za tri koleginice, što je svakako veliki uspeh. Svaki prostor u okviru naše Predškolske ustanove, a imamo ih u svakom selu na teritoriji cele Mačve, opremljen je novim nameštajem, odgovarajućim didaktičkim materijalom, neophodnim sredstvima, kako bi se olakšalo i deci i vaspitačima i omogućio kvalitetniji rad. U celodnevnom boravku imamo trenutno 12 grupa, u odnosu na prošlu godinu jednu vaspitnu grupu više, što je odlična vest, imamo devet grupa poludnevnog boravka i 15 grupa pripremnog predškolskog programa- objašnjava Simeunovićeva.

Nastoje da poboljšaju uslove u centralnom i područnim objektima, kontinuirano prateći potrebe i interesovanje meštana, kao i broj dece. U dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u planu je da se jedan objekat prilagodi kako bi se dobile četiri radne jedinice i preselila deca jaslenog uzrasta u novi objekat u Bogatiću, koji se nalazi u okviru osnovne škole.

-U proceduri smo dobijanja neophodne dokumentacije da bismo mogli da počnemo radove. To je moj dogovor sa predstavnicima lokalne zajednice i za sada smo na dobrom putu da već sledeće godine imamo nove prostorne kapacitete kojima bismo, nadam se, zadovoljili potrebe opštine Bogatić za smeštajem dece u vrtić- napominje direktorka Predškolske ustanove.

O opštinskom priznanju
-Iskreno, nagradu nisam očekivala. Zahvalna sam osnivaču, jedinici lokalne samouprave, i predsedniku Opštine Milanu Damnjanoviću, koji je ukazao čast meni i Predškolskoj ustanovi na čijem sam čelu. Ukazano poverenje, naša odlična saradnja i dobra komunikacija, rezultira uspehom i usponom u načinu rada i funkcionisanja poslednjih nekoliko godina. Nedavno otvoreno igralište bilo je pravo iznenađenje od strane predstavnika lokalne samouprave za nas i decu i poklon povodom Dečje nedelje koja se obeležava u prvoj nedelji oktobra, koji već uveliko koristimo, na radost mališana- naglašava direktorka PU „Slava Ković“.


Nastoje da liste čekanja u toku godine svedu na minimum i izađu u susret roditeljima kojima su potrebne njihove usluge.

-Trenutno ima oko tridesetak dece koja čekaju na korišćenje naših usluga, međutim, tokom godine, roditeljima su dostupni poludnevni boravci koje u svakom trenutku onom roditelju kome su naše usluge izuzetno neophodne možemo ponuditi, što oni rado prihvataju. Istakla bih da su ljudi jako zadovoljni onim što radimo, tako da ćemo se potruditi da u budućnosti budemo još bolji i otvoreniji za saradnju prema široj društvenoj zajednici. Na opšte zadovoljstvo, u poslednje vreme nailazimo na pozitivne kritike sugrađana uopšte, ne samo korisnika naših ustanova- dodaje ona.

Badovinci u planu
Naglašava da je najveći problem sa smeštajnim kapacitetima u Badovincima, gde nekada bude i blizu stotinu dece obuhvaćene različitim oblicima rada, što pripremnim predškolskim programom, što oblicima poludnevnog boravka.

-Tu postoji potreba za kompletnom rekonstrukcijom, renoviranjem objekata. Konkurisali smo u okviru projekata preko Fondacije Novak Đoković, čekamo odgovor. U pripremi je projekat, do kraja godine će biti urađen, za dogradnju objekta u saradnji sa Centrom za upravljanje projekata u Beogradu i sa jedinicom lokalne samouprave od koje imamo maksimalnu podršku za sve naše planove za budućnost. To će svakako doprineti poboljšanju kvaliteta uslova rada, što nam i jeste dugoročni cilj. Takođe, svi objekti zahtevaju svakako svake godine neko renoviranje. U toku godine uradimo bar dva do tri projekta u vezi sa dobijanjem opreme, bilo didaktičkih sredstava, bilo informacionih tehnologija. Nadamo se da će za neke od tih projekata biti odobrena sredstva i da će biti uspešno rešeni, što svakako znači- podvlači direktorka Predškolske ustanove.

Suština je u onome što istinski posvećenici poslu naglašavaju- treba voleti ono što radiš i onda se prepreke savladavaju tako što se doživljavaju kao izazov više na putu ka napretku.

-Rad sa decom je izuzetno zanimljiv, opuštajući za onoga ko voli svoj posao, a naši vaspitači vole i to smo više puta dokazali. Nekada je veoma zahtevno, u isto vreme i teško i jako lepo, ali ukoliko volite ovaj posao, onda ništa nije posebno teško. Teškoće na koje nailazimo su najčešće u vidu papirologije koja se stalno menja, načina vođenja same pedagoške dokumentacije, ali se to sve prevazilazi uz podršku ministarstva, na seminarima, uz priručnike i znanje koje kao praktičari imamo. Tako olakšavamo rad svima nama, kao i saradnju sa roditeljima i decom- zaključuje Simeunovićeva.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa