27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Prilika za evro  dokazivanje:  Ličanin i igrači

Prilika za evro dokazivanje: Ličanin i igrači

VATERPOLO: EVRO KUP

Ni izvesno, ni nemoguće

Šabac domaćin kvalifikacione grupe za Evro kup. Četiri teška rivala. Grupa na Gradskom bazenu najizjednačenija od svih. Dva najbolja tima prolaze u narednu fazu. Pet kola biće odigrano u četiri dana
Posle organizacije turnira prvog kruga kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. godine, Gradski bazen će posle tri godine i nepuna dva meseca ponovo biti poprište mečeva evropskih klupskih nadmetanja.

Od 27. do 30. oktobra biće odigrano deset mečeva drugog kruga kvalifikacija za Evro kup, drugo po snazi takmičenje klubova u Evropi. U Šabac stižu predstavnici: Francuske, Italije, Hrvatske i Crne Gore. Grupa u Šapcu je najneizvesnija od svih i najizjednačenije, jer nema potpunog autsajdera, niti apsolutnog favorita. Svaki od pet timova dolazi u želji da bude među dva najbolja.

Pobednička uvertira
Pred turnir u Evro kupu, vaterpolisti Šapca su vezali dva trijumfa u prvenstvu. Prethodne srede su nadigrali Valis, 12:8, dok su sinoć savladali u Beogradu Novobeogradkse vukove, novajlije u Super ligi 13:10(2:3, 4:2, 2:1, 5:4). Najefikasniji kod pobednika bio je Šakudinov sa četiri gola. Posle tri kola Šabac ima dva trijumfa i jedan poraz.



Šibenički SOLARIS je jedan od timova u Hrvatskoj u koji se najviše ulaže. Trenutno su četvrti tim zapadnog susedstva, ali u novoj sezoni plediraju da nadjačaju zagrebačku Mladost i povećaju nivo otpora Jugu i Jadranu. Prethodne sezone su pobedom nad Šapcom u Regionalnoj ligi odveli ovdašnji tim u baraž za opstanak.



Francuski PEJ D AKS je najpoznatiji i najkvalitetniji klub iz države u kojoj se u vaterpolo mnogo ulaže i stvara se jaka liga. Pej D Aks je baziran na igračima sa Balkana. Stigli su Štrkalj i Vrdoljak, hrvatski internacionalci tokom leta, kao i reprezentativac SAD Tomas Dunstan. Napustili su ih: Gluhaić, Popadić, Peson.



JADRAN iz Herceg Novog je višestruki uzastopni šampion Crne Gore koji je sa podmlađenim timom bio vrlo blizu plej ofa kvalifikacija za Ligu šampiona. Petković, Gardašević i Murišić su oslonac bekovske linije, imaju snažne centre i nekoliko. Mladi Vasilije i Danilo Radović su uvek opasnost.



Italijanski TRST je prethodne sezone bio najprijatnije iznenađenje u Italiji. Plasirao se van svih očekivanja u polufinale plej ofa. Uglavnom Italijani nastupaju, ali imaju i našeg Jankovića, kao i Hrvate: Begovića, odnosno reprezentatice Vrlića i Buljubašića. Tim nije značajno menjan u odnosu na prethodnu sezonu, imaju mnogi igrača iz svoje škole.



ŠABAC na turnir dolazi posle dobrog nastupa u kvalifrakcijama za Ligu šampiona. Bio je ravnopravan u svakom duelu u Splitu, osim protiv Vašaša, bio blizu još dve pobede, a protiv Valisa je pokazao dominaciju. Daleko od toga da je plasman izvestan, ali nije ni nemoguć, te će u svakom meču odlučivati nijanse. Šapčani takmičenje počinju duelom protiv predstavnika Hrvatske u četvrtak.

Raspored mečeva
Četvrtak, 27. oktobar:
18:00 Jadran -Trst
20:00 Šabac - Solaris
Petak, 28. oktobar:
10:00 Pej d Aks - Jadran
12:00 Trst - Solaris
18:30 Solaris - Pej D Aks
20:30 Šabac - Trst
Subota, 29. oktobar:
18:00 Solaris - Jadran
20:00 Pej D Aks - Šabac
Nedelja, 30. oktobar:
09:30 Trst - Pej D Aks
11:30 Jadran (HN) – Šabac


Dve provplasirane ekipe posle pet kola nastavljaju takmičenje u osmini finala, a njima se pridružuju i četiri kluba eliminisana u plej ofu kvalifiakcija za Ligu šampiona.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa