3. novembar 2022.3. nov 2022.
Prva godina drugog veka
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE OBELEŽIO 101. GODIŠNjICU

Prva godina drugog veka

Svi su svedoci da smo se izborili protiv pandemije i da smo u ovoj, prvoj godini drugog veka izašli snažniji što se tiče infrastrukture i opreme, ali i ljudskih resursa
Zavod za javno zdravlje Šabac obeležio je 101. godišnjicu od osnivanja. Tom prilikom podsetili su na uspehe i invisticije iz prethodne godine, a govorili su i o planovima za budućnost.

Novinari su imali priliku da obiđu, tokom poslednjih godinu dana, kompletno opremljen novi prostor za sanitarne preglede, antirabičnu zaštitu, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, kao i hladnu sobu u kojoj se čuvaju sve vakcine. Takođe, ispred ustanove je urađen i parking za vozila koja koriste u radu.



-Na izmaku prethodnog veka naše ustanove suočili smo se i mi i ceo zdravstveni sistem sa najvećim izazovom po zdravlje i našu profesiju, zbog koje smo položili zakletvu. Svi su svedoci da smo se izborili protiv pandemije i da smo u ovoj, prvoj godini drugog veka izašli snažniji što se tiče infrastrukture i opreme, ali i ljudskih resursa. Imamo dvoje mladih specijalista epidemiologije i značajna će biti pomoć našem centru za prevenciju i kontrolu bolesti i dr Dragani Radojičić, koja je nadljudskim naporima iznela pandemiju, potpomugnuta, sada penzionerom, prim. dr Nebojšom Sofronićem.

HPV ne!
Dr Vujković je pozvao sve roditelje da se jave izabranim pedijatrima ili školama kako bi devojčice od 9 do 19 godina primile vakicinu protiv HPV virusa. Vakcina je za njih besplatna.
-Pokrenuta je jedna opsežna akcija Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i mreže zavoda za javno zdravlje „HPV ne“. Dostupna je „gardasil“ vacina, najbolja koja trenutno postoji na svetu. To je jedino pravo oružje u borbi protiv neke maligne bolesti. Slovenija je pobedila karcinom grlića materice. Dali smo oko 800 doza vakcine. Ima dovoljno vakcina. Preporuka je da se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, ali ni to nije prepeka za njeno primanje. Uz vakcinaciju, kasnije skrininge možemo imati nula obolelih od karcinoma grlića materice. Od 2019. godine u Mačvanskom okurugu više od 20 žena je izgubilo život zbog ove bolesti, a brojka je sigurno i veća. Verujem da će i žene od 19 do 26 godina moći da kupe vakcinu, jer postoji logika da i njih štiti, navodi dr Branko Vujković.

Važno pitanje je bilo i početak rada PSR laboratorije, opremanje od strane Vlade Republike Srbije i infrastrukturni radovi koje smo isfinansirali zajedno sa našim prijateljima. Sve to je omogućilo da, samo od 7. juna prošle godine do danas, kompletno obradimo više od 14.000 PCR uzoraka sa Mačvanskog i Kolubarskog okruga, samo na kovid 19. To je ozbiljan temelj za dalji razvoj ustanove u narednih 100 godina, naveo je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.

dr branko Vujković: Svi su svedoci da smo se izborili protiv pandemije i da smo u ovoj, prvoj godini drugog veka
izašli snažniji


Zavod za javno zdravlje trenutno ima 107 zaposlenih i vozni park od 14 kompletno opremljenih vozila kojima obavljaju sve terenske aktivnosti.

Planira se nadogradnja Zavoda, pojačavanja ljudskih resursa i nabavljanja još savremenije opreme.

Planira se nadogradnja Zavoda, pojačavanja ljudskih resursa i nabavljanja još savremenije opreme


-Imamo projekat koji čeka nekoliko godina i pretrpeće određene modifikacije, a to je nadogradnja objekta. To jedino što nam ostaje da uradimo, pored snaženja ljudskih resursa i opremanja još modernijom opremom u danima pred nama, rekao je dr Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa