3. novembar 2022.3. nov 2022.
Sloboda nije bila za sve
PROSLAVLjENA HRAMOVNA SLAVA SPOMEN-CRKVE SVETE PETKE

Sloboda nije bila za sve

Spomen-crkva Svete Petke u Šapcu, proslavio je svoju zaštitnicu. Posle svete liturgije, usledila je litija i parastos brutalno ubijenim Šapčanima na Starom mostu u oktobru 1944.

Najviđeniji građani iz starih šabačkih porodica izvođeni su pred preki sud i ubijani bez milosti, u noći uoči Svete Petke, 26. oktobra 1944. godine. Sutradan je na zgradi Okružnog suda objavljeno tridesetak imena.

- Stradalo je nekoliko desetina građana. Znamo za taj podatak zato što je jedan od njih bio starešina Saborne crkve, prota Paun Protić. Nekoliko dana kasnije, njegov unuk našao se u istim prostorijama gde je prota bio zatvoren i prepoznao rukopis svog dede u zapisu na zidu: „Gospode, smiluj se na nas grešne koji ti noćas dolazimo… Nas 80 umire“. Prema nekim podacima, broj ubijenih ide do tri hiljade, ali to nije istraženo do kraja, kaže starešina hrama, sveštenik Mladen Šobot.



„Sveta Petka, najpoštovanija svetiteljka u pravoslavnom svetu, pogotovo u srpskom rodu, svoj život je predala Hristu i molitvi. Proslavljamo je kao veliku zaštitnicu i molitvenicu, jer pritiče u pomoć svima koji iskreno to zatraže od nje. Pošto su stradanja počela na njen praznik, ovaj hram je posvećen njoj, jer verujemo da je ona sve nevino postradale primila u Carstvo Nebesko i pred Hrista izvela.“
(Sveštenik Mladen Šobot)


Spomen hram posvećen nevinim žrtvama podignut je 2006. godine, na inicijativu Udruženja građana „Most“.

Svake godine sveštenstvo i vernici ovog hrama molitveno proslavljaju hramovnu slavu i vrše pomen za sve upokojene koji su stradali na starom železničkom mostu od oktobra 1944. do maja 1945. godine.
Predstavnici Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) položili su vence nevinim žrtvama.

„Moj deda je bio Slovenac. Te godine na šabačkom mostu nisu streljani samo Srbi, nego i pripadnici drugih nacionalnosti i veroispovesti. Deda je bio žandarmerijski podnarednik, ali je sve vreme rata radio kao kontrolor na pijaci. Tek sedamdesete, pokojni ujak i majka dobili su sudsku presudu na osnovu koje su im vraćena građanska prava, koja su im bila oduzeta, kao deci narodnog neprijatelja.“
(Prof. dr Goran Stojićević)


- U oktobru ‘44. sloboda koja je došla, nije bila sloboda za sve. Naprotiv, donela je dotatni teror. Došli smo da se poklonimo žrtvama, jer samo dok živi sećanje imamo nadu u budućnost, rekao je Božidar Katić iz POKS-a.



Predstavnici Gradskog odbora stranke Zajedno Šabac takođe su odali počast nevino stradalim Šapčanima i položili vence u savsku grobnicu.

- Mi ne pravimo razliku između žrtava. Kao što smo pre nekoliko dana položili vence na grob stradalih od fašizma, tako smo došli ovde da bacimo bele ruže u Savu u znak sećanja na šabačke žrtve postradale na Starom mostu, rekao je predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora stranke Zajedno Goran Stojićević, čiji je deda, Josip Lovrin, bio uhapšen i po kratkom postupku streljan na Železničkom mostu.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa