13. avgust 2009.13. avg 2009.
SAVSKA PRIČA

BEZ RAJŠE NEMA NI MARATONA

Nema Šapčanina koji nije čuo za Milorada Rajšića. Njegovo ime svi vezuju za plivački maraton “Trka Mira“ koji je ove godine održan četrdeseti put. Ni jedan maraton nije mogao da prođe bez njega, jer, kako i sam kaže, da nije njega, ne bi bilo ni maratona.
- Svih ovih godina, ja sam održavao tradiciju maratona. To je istorijsko delo grada Šapca. Imao sam samo sedamnaest godina. Bilo je to davne 1970. godine, kada sam po ulicama sakupljao učesnike. Maraton je počeo da postoji na moju, i na inicijativu Dragana Filipovića, nostalgično započinje svoju priču Milorad Rajšić.
Prvi maraton plivao se u dužini od 1.300 metara, a tvorac ove tradicionalne manifestacije, tada je trijumfovao i ostao zapisan u istoriji plivačkog sporta grada. Za dohvat ruke uspeo je da pobedi tadašnjeg profesora fizičke kulture, Slavka Milovanovića, a u konkurenciji je bilo ukupno šesnaest plivača.
Ubrzo potom, staza je produžena na četiri i po kilometra, od Kočinog kanala.
- Tada me je Ante Franskikes nepravedno pobedio, jer nije prošao kroz cilj. Njega je neko doveo samo da bi mene pobedio, priseća se Rajša...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa