3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

22. Internacionalni šabački Blues&Jazz festival

Festival završen, energija traje

Dobra osobina muzike je da kada te pogodi ne osećaš bol. Shvatio sam da čime god da me život pogodi, muzika ublaži udar. Muzika daje dušu univerzumu, krila razmišljanju, širinu zamišljanju i život svemu
Čovek je biće igre, homo ludens, voleo je tu izreku Bedži, a anagrame je doživljavao kao igru za sva doba. Od prvog susreta sa Fišom govorio je o lepoti razmeštanja slogova i na koncu je i Fiš shvatio kako su i njegov nadimak i ime kojim se Bedži predstavio zapravo anagrami. Bluz i džez, odnosno ŠIF - Šabački internacionalni festival.

Ljudi su polako izlazili iz zanatskog doma, nije dovoljno resko osvežavao vazduh u poznom oktobru. Kroz vidno polje starih prijatelja prošao je čovek dobro poznat.

-Čuo si Stevu, e zato je jedan od malobrojnih koji može ne samo da uči, nego i podučava druge u Indijani - reče Bedži dok je Stevan Jović napredovao u pravcu doma.

Foto: "Glas Podrinja"


-On je naš čovek, genije, maestro. Nismo se pomerili iz sedišta, a odvede nas od Makedonije, preko istoka Srbije, Italije, Francuske do Kube i Argentine. Ko ume da vizualizije stvari, prošetao je planetom svim čulima. Ima dovoljno autorskih dela, ali ih kombinuje s drugima - govorio je domaćin.

-Da nije bilo uzora, ne bi bilo ni njega, umetnik ne zaboravlja one zbog kojih je postao to što jeste i kako najbolje ume, umetnošću, odaje im počast. Deset kompozicija je svirao, autora iz pet država, a ne zaboravi da je svaki od njih stvarao pod različitim uticajima, tako da su desetine kultura stale u jedan sat. To je snaga naše muzike Fiš moj brate - imao je svoj pogled Bedži.

Foto: "Glas Podrinja"


Iz vitrine kraj ulaza uklanjali su najavni poster Festivala, prvi od dva, a Fiš i Bedži su još jednom, kao da ne znaju napamet gledali imena izvođača.

-Na jugu tvrde da je trio najbolja forma džez benda, a onda sekstet može biti dva puta bolji - smejao se Bedži zajedno sa Fišom - šalu na stranu, ali su me Marković - Ilić razbili i naterali na razmišljanje. Svako odsvirao po jedan solo, a zajedno kao da slušam desetine usaglašenih instrumenata, fantazija – rekao je Bedži.

Foto: "Glas Podrinja"


-Majstori su to, ne može drugačije kada se spoji veliki talenat i posvećen rad. Tek smo se upoznali i sigurno ću ih opet zvati. Video si i one legende iz Slovenije, unikatni su do kraja – svojim rečima je Fiš potvrđivao stav prijatelja.

Kada su prvi put upoznali Fiša i Bedžija delovali su kao parodija i pomalo neozbiljno. Pamtio je i Z. Luz dobro taj susret.

Foto: "Glas Podrinja"


-Kada god ih vidim čine se kao skupljeni i talentovani, ni lenji momci, a onda... čoveče, vidiš kako zaista čovek svira iza leđa, na jednoj nozi, na leđima, slušam bubnjara i izgubim se u dilemi da li sam u Šapcu ili svojoj postojbini - zbori Bedži.

-Slovenački Džimi Hendriks eksporijens.

-Džimi je jedan, jedini, jedinstveni, ali bi bio ponosan što je uzor nekome poput njih, ovakvih takođe ima malo u ovom vremenu. Kada je počeo akrobacije, mislio sam da će zapaliti i gitaru.

-Skupa je džitra prijatelju - umeo je i Fiš da bude duhovit.
Pevušio je u narednoj tišini domaćin ritam koji su iza sebe ostavili gosti iz Skoplja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Vlatko mi je jednom govorio o Maksimovskom, znao je šta priča. Ne izlazi mi iz glave taj ritam, podsećaju me nastupom na 3JECT koje sam upoznao prošle godine, Maksimovski su iskusniji doduše - govorio je Fiš.

-Opaki su prijatelju moj, kako si mi govorio, ima nešto južno, moćno u njima. Uvežbani su, a i kako neće biti, stalno nastupaju. Pratim sve, iznova se skupljaju bendovi dole nastaju brojni i mnogo je dobrih. Čeka nas mnogo braće u tim krajevima.

-Bukvalno mi je trebao predah posle njih. Sedeo sam, ali nisam mirovao, ostatak tela je pratio ritam, pesmu za pesmom, a da toga nisam bio ni svestan - zborio je domaćin.

Pera Džo ih je pozdravio i otišao, čekali su ga Duda i Svager. Još su bili orni posle nastupa.

- Fiš, oni su odlični solo, imaju tri dueta i sada su trio, dakle trojica solista, tri sjajna dueta i jedan trio, e to je džez apsolut - analizirao je Bedži.

-Tako i zvuče, kao apsolut, perfekcija zvuka, moćno, samouvereno, kao da ih prvi put slušam, a toliko puta sam bio konzument njihove fantastik trio kombinacije - govori Fiš.

-To je pozorište, akustika sve pravi još impozantnijim. Zvuk je osvajao prostorijiju. Kada slušam njih, zatvorim oči i nema razlike između muzičke sadašnjosti ovde i davne prošlosti sviranja i duha bluza i džeza tamo odakle sam. Tako se pobede vreme i prostor, to je snaga muzike.

Poslednji delovi ozvučenja su izneti, bina je ostala prazna, svetlo u sali i holu govorilo je da je kraj. Sve su videli i osetili prijatelji kada su još jednom pogledali iza sebe stojeći na ulaznom podestu.

-Brzo prođe Bedži i ovo je najgori period, jer treba još jednom da Zemlja potpuno obiđe oko sunca do novog susreta - požalio se drugaru Fiš.

Od prvog trenutka je Fiš prihvatio nadimke kao svoje i iako su znali imena, držali su se njih, to je bilo tako džez.

-Fiš prijatelju, završen je Festival, bluz i džez nemaju kraja, sećaš se pravila When you feeling blue, take a blues, when you are jezzy play a jazz .

Bedži nije voleo kada se sve svede samo na muziku. Muzički stil je način života, uvek je podsećao na to krajem godišnjeg susreta sa Fišom.

-Džez i bluz su principi, sviraj, slušaj, ali pre svega svaki dan živi tako. Biti kreativan, otvoren, tražiti sebe u trenutku i izdvojiti ga kao poseban, učiniti ga jedinstvenim, to je džez. Ko ume svira, ko želi sluša, a najslobodniji žive. Brzo će oktobar - ponovio je 22. put u 22 godine gost.

- Uvek znaš šta da kažeš Bedži - odgovorio je Fiš.

Veče je bilo mirno, svi su otišli kući, pešačka zona se ispraznila subota je ostavljala prostor za nedelju. Fiš odlazi, kao i Bedži, samo na različite strane, no pre toga dva saksa su imala zadatak....

Vetar je ponovo duvao, u oktobarskom ritmu, pristiglom iz druge dimenzije.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa