3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

KROMPIR

Bolesti u skladištu i njegova zaštita

Najbolji način čuvanja je u boks paletama. Za kvalitetno čuvanje krompira veoma je važno da se u skladište unese zdrav krompir bez mehaničkih oštećenja pokožice kao i sa dozrelom pokožicom. Kao preventivna mera saniranja rana preporučuje se držanje sveže izvađenog krompira jednu do dve nedelje na temperaturi 15-20°C i visokoj relativnoj vlažnosti vazduha
Krompir bolesti – Zbog povoljnog hemijskog sastava i učešća velikog procenta vode 63 – 87% krtole su idealan supstrat za razvoj mikroorganizama – prouzrokovača bolesti. Čuvati krompir od vađenja do momenta potrošnje sa minimalnim gubicima, nije lak zadatak. Krtole su sklone gubitku vode, promeni hemijskog sastava, propadanju i truljenju, što značajno može da pogorša kvalitet i dovede do većih gubitaka i potpunog propadanja. Zato je zadatak da se u procesu skladištenja obezbede najpovoljniji uslovi temperature, vlage i obezbeđenosti svežim kiseonikom, odsustvo svetlosti a kako bi bile sačuvane krtole uz minimalne gubitke. Gubici tokom skladištenja odnose se na težinu i kvalitet.

Činioci koji utiču na obim šteta tokom skladištenja su: sorta, uslovi proizvodnje, temperatura za vreme vađenja, pojavu bolesti tokom vegetacije a pre skladištenja.

Najbolji način čuvanja je u boks paletama. Za kvalitetno čuvanje krompira veoma je važno da se u skladište unese zdrav krompir bez mehaničkih oštećenja pokožice kao i sa dozrelom pokožicom. Kao preventivna mera saniranja rana preporučuje se držanje sveže izvađenog krompira jednu do dve nedelje na temperaturi 15-20°C i visokoj relativnoj vlažnosti vazduha. I pored sprovedenih mera zaštite krtola u skladištu se mogu javiti bolesti neparazitne i parazitne prirode.

1.Parazitne bolesti
Plamenjača krompira – Sprečavanje pojave plamenjače u toku vegetacije, ukoliko je bude, treba obavezno izvršiti desikaciju nadzemnog dela biljke.

Suva trulež – Bolest se javlja nekoliko nedelja posle skladištenja. Simptomi su u vidu sitnih mrkih površina. Bolest može da zahvati celu krtolu koja se smežura i potpuno istruli.

Vlažna trulež – najopasnija i najdestruktivnija bolest krtola tokom skladištenja. Simptomi su vidu smeđih vodenastih pega. Bolest se razvija veoma brzo i za nekoliko dana može da zahvati celu krtolu. Takođe je karakteristična pojava neprijatnog mirisa. Radi suzbijanja ove bolesti primena fungicida dozvoljena je samo za uskladišteni semenski krompir.

2.Značajnije neparazitne bolesti
Na njih utiču različiti abiotski činioci kao što su temperaturni ekstremi, niske i visoke temperature, prisustvo kao i odsustvo svetlosti. Radi sprečavanja pojave bolesti na uskladištenom krompiru preporučuje se:

-izbegavanje mehaničkog oštećenja krtola za vreme vađenja, transporta i sortiranja
-izbegavanje grubog rukovanja prilikom manipulacije džakovima
-izbegavati manipulisanje hladnim krtolama jer su tada najosetljivije na povrede
-uduvavanje svežeg vazduha u masu uskladištenog krompira radi uklanjanja vode i ugljendioksida koji nastaju u procesu disanja
-snižavanje temperature nakon obezbeđenja krtola kiseonikom
-krtole konzumnog krompira čuvati u mraku, jer sa tako sprečava zelenjenje i stvaranje otrovnog gliko- alkaloida solanina
-lečenje rana i povreda radi sprečavanja infekcija i pojave bolesti.

Da bi se sačuvao krompir za tržište potrebno je primeniti preporučene agrotehničke mere i mere zaštite od bolesti i štetočina u toku vegetacije. Smanjiti povrede prilikom vađenja i transporta krompira, kao i obezbediti povoljne uslove za skladištenje krompira.
Slavica Maksimović, savetodavac PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa