3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

NIKOLAI GAJIĆ, IZMEĐU GLAZGOVA I ŠAPCA

Sport i nauka su idelana kombinacija

Izvanredna postignuća sa 22 godine. Mladi sportista i naučnik. Od sporta ga nije odvojila ni teška povreda. Pomoć ljudima najinspirativnija u medicini. Među vodećim studentima medicine. Škoti imaju pozitivno mišljenje o Srbima
Nikolai Živan Gajić je bio najbrži u trci na 8.000 metara Prvenstva Srbije u krosu u kategoriji mlađih seniora, ostavio je značajno iza sebe sve rivale, a samo neažurnost Srpskog atletskog saveza uzrokovala je da ne osvoji zlatnu medalju, već nastupa van konkurencije. Dominacija koju je demonstrirao predstavila ga je ovdašnjoj javnosti kroz sport, međutim priča o njemu nije na sportskim stranama jer je reč o nekome kome je atletika samo jedna od aktivnosti gde je ostvaren i priznat. Rođen je u Glazgovu (Škotska) 2000. godine, a Šabac je grad njegovih porodičnih korena.

Ovde je dragi gost rodbine, član i uzdanica AŠK Tempa, ali njegov sportski put nije počeo od kraljice sportova, već od gospodara sportske popularnosti. Prvi izbor je bio fudbal. Pripada plavom delu Glazgova. Obukao je dres Glazgov Rendžersa u mlađim kategorijama. Fudbal je bio i ostao njegova pasija, te je i pri boravku u Šapcu trenirao u ekipi „Donjošorca“, međutim dalji napredak je zaustavio težak, višestruki prelom noge.

Škotska i Srbija
Koreni Nikolaia Živana Gajića su u Srbiji, život, karijera u Škotskoj. I Šabac i Glazgov oseća kao svoje. Između dva naroda postoje i velike sličnosti i značajne razlike.
-Imao sam sreću da mi se ukrste putevi sa sjajnim ljudima i u Srbiji i u Škotskoj. Od prvog dolaska ovde osećam se kao domaći. Taj gostoljubiv stav i vezanost za državu su nešto što me privlači i zbog čega i sam volim Srbiju. Škoti imaju izvanrednu radnu etiku i posvećenost obavezama bez obzira na sve druge okolnosti, raspoloženje, privatne probleme, vremenske uslove. Oni su po tome poznati i taj stav mi je mnogo pomogao u profesiji i hobijima.
U Srbiji najlagodnije žive i najbolju uspevaju predrasude o drugim narodima, ali i mišljenju drugih o Srbiji i Srbima. Englezi nisu bliski, te su Škoti nekada simpatični kao narod koji deli antipatije prema Englezima, a nekada su deo Britanije koja opet nema pozitivnu konotaciju.
-Moji prijatelji i poznanici su uvek znatiželjni po pitanju Srbije. Svima je interesantno kada govorim o Srbiji, vrlo su znatiželjni, pitaju o zanimljivostima, svakodnevici, ko voli sport je zainteresovan da li sam gledao neku utakmicu, za koji tim navijam, ali generalno o Srbiji imaju vrlo pozitivan stav.


-Dva puta sam operisan, oporavak je bio složen, još uvek postoji terapija i poseban način pripreme, međutim nijednog trenutka nisam razmišljao o kraju sportske karijere. Lekar je decidno zabranio bilo koji kontaktni sport – priseća se teških dana Nikolai u razgovoru za vaš i naš list.

Foto: Privatna arhiva


Fudbal i dalje mnogo voli, posebno Rendžerse i Partizan, no vitka građa i dug korak su ukazivali koji sport ga treba. Škotska ima odlične dugoprugaše koji su velike uzdanice britanske atletike, a Nikolaia su primetili treneri, najpre Dadli Voker, a potom njegov sadašnji trener Endi Jang, pod čijim rukovođenjem su stasali asovi kao što su Džej Vigtmen, trostruki škotski rekorder i Lora Mjur, trenutno valsnik četiri rekorda u Škotskoj, oboje učesnici Dijamantske lige.

Dva puta sam operisan, oporavak je bio složen, još uvek postoji terapija i poseban način pripreme, međutim nijednog trenutka nisam razmišljao o kraju sportske karijere


-Nastupam za Gifnok Nort. Imam privilegiju da treniram sa vrhunskim atletičarima, napredujem uz njih. Najponosniji sam na titulu šampiona Škotske na 4 x 400 metara, kao i uspehe na 800, 1.500 metara i kros pobede u Škotskoj i sada u Srbiji. Nije sve u osvajanju odličja, već i u radu sa velikanima koji su tu za svaki vid podrške. Imao sam čast da učestvujem na kampu u Južnoj africi organiziovanim na planinskom podrućju visoke nadmorske visine, što je neverovatno iskustvo.

Nikolai Gajić:
Život između sporta i nauke, Foto: Privatna arhiva


U Šapcu ga za takmičenja priprema Biljana Planko. Dobio je zvaničnu dozvolu britanskog saveza da se takmiči u Srbiji, postao je član ekipe AŠK Tempa, no na pomenutom kros Prvenstvu nije verifokovana dozvola, te je morao nastupiti van konkurencije. Problem je, kažu, rešen i naredni izazovi u Srbiji bi trebao biti Prvenstvo u dvorani, a nada se da bi mogao nastupiti i na Evropskom prvenstvu u krosu.

Škoti imaju izvanrednu radnu etiku i posvećenost obavezama bez obzira na sve druge okolnosti, raspoloženje, privatne probleme, vreme. Oni su po tome poznati i taj stav mi je mnogo pomogao u profesiji i hobijima


Ipak, sve vreme smo u sportskim okvirima, međutim Nikolai ima sve preduslove da ostavi značajan trag u nauci. Mladi Gajić je, iako mu je tek 22 godine, u završnoj godini studija medicine u Glazgovu, jedan od najboljih studenata tamošnjeg univerziteta, koautor više naučnih radova na različite teme, između ostalih iz oblasti kao što su dečji kancer, anatomija.

Medicina je najinspirativnija za mene. Sanjao sam da spojim nauku i rešavanje problema koje bi pomoglo svetu i čovečanstvu

Foto: Privatna arhiva


-Medicina je najinspirativnija za mene. Sanjao sam da spojim nauku i rešavanje problema koje bi pomoglo svetu i čovečanstvu. Verujem da je izvanredan osećaj kada ostvarite nešto što vidite da pomaže ljudima i težnja ka tome me motiviše. Kada je bilo vreme izbora daljih koraka u obrazvanju, nisam imao dilemu.

Kao student završne godine dobio je stipendiju za naredni naučno-istraživački rad.
-Stipendija je u trajanju od dve i po godine tokom kojih istražujem oblast leukemija u mozgu. Čast mi je što sam izabran i što su procenili da zaslužujem podršku. Osim što me ispunjava, rad u kome nisam vezan za mesto, niti imam standardno radno vreme, omogućava mi da sam napravim raspored gde je dovoljno vremena za nauku, ali i treninge.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa