3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

SAVETI STRUČNjAKA

Čađavost pokožice luka je opasno oboljenja

Čađavost pokožice luka izaziva gljiva Colletotrichym circinans. Ovo je značajno oboljenje sorti luka sa belom ljuskom. S obzirom na to da se u poslednje vreme sve više gaji luk srebrenjak, ova bolest postaje sve opasnija. Luk sa obojenom ljuskom je otporan, jer formira katehol i pirokatehalnu kiselinu koja deluje toksično na gljivu. Oboljenje se javlja na lukovicama pred vađenje, a gljiva nastavlja svoj razvoj u skladištu. Osetljivi su crni luk i praziluk, dok je beli luk otporan.

Glavice postaju flekave, smežuravaju se i prevremeno proklijaju. Bolest se podjednako javlja na arpadžiku i na glavicama merkantilnog luka. Oboleli arpadžik ne bi trebalo da se koristi za proizvodnju glavica, jer će se zaraza preneti na njih.

Na ljusci luka srebrenjaka prvo se pojavljuju tamne, crnozelene ili crne pege. One su različite veličine, a ponekad mogu da zhvate i celu glavicu. Toplo i vlažno vreme u vegetaciji omogućuje razvoj gljivice koja može zaraziti lukovice i bez mehaničkih povreda. Optimalna temperatura za infekciju je 23-29 Celzijusovih stepeni.

Čađavost pokožice luka je opasno oboljenje.
U povoljnim uslovima gljiva može da završi ciklus za nekoliko dana. Posle pet do šest dana od ostvarene infekcije pojavljuju se simptomi na lukovicama, a potom se javlja nova generacija konidija koje služe za rasejavanje parazita i nove infekcije.

Zadovoljavajuće mere zaštite luka sa belom ljuskom ne postoje, stoga je preventivna zaštita jedini i najbolji lek. Veoma je važno da se lukovice neposredno pre skladištenja dobro prosuše. U slučaju opasnosti od infekcije treba gajiti sorte koje imaju obojenu ljusku, jer su otporne na ovu bolest. Valja uklanjati biljne ostatke, primenjivati plodored, i, naravno, sejati sertifikovano seme i arpadžik, a luk vaditi samo po suvom vremenu.
Slobodan Gošić, savetodavac za zaštitu bilja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa