10. novembar 2022.10. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja, centar za prevenciju šabačkog doma zdravlja

Foto: Glas Podrinja, centar za prevenciju šabačkog doma zdravlja

POČELO SA RADOM SAVETOVALIŠTE ZA ODVIKAVANjE OD PUŠENjA U ŠABAČKOM DOMU ZDRAVLjA

Ostavite cigarete za pet dana

Predstavljen petodnevni plan u radu sa polaznicima, koji se sastoji od sedam koraka. Osim edukacije, u planu su i mini radionice
U ponedeljak je počelo sa radom Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja Dr Draga Ljočić, koje će biti otvoreno za nove grupe polaznika svake sedmice od ponedeljka do petka, od 18 do 19 časova. Edukacija i interaktivna komunikacija obavlja se u Službi za polivalentnu patronažu sa Centrom za prevenciju. Dr Ana Nastasijević i dr Jasmina Živković sa sedam medicinskih sestara i tehničara biće na raspolaganju onima koji su odlučili da se odviknu od štetne navike.

- Naši zaposleni su prošli edukaciju u Domu zdravlja Novi Sad, zahvaljujući velikoj podršci više medicinske sestre Vesne Imbronjev, koordinatorki Savetovališta za odvikavanje od pušenja, koja postiže izvanredne rezultate. Zahvaljujemo joj na besplatnoj obuci koju je organizovala za naše zaposlene, kaže direktorka šabačkog Doma zdravlja, dr Jasmina Stanković.

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja Novi Sad (Rumenička 102) postoji od ’84 godine. Prema informacijama koordinatorke Savetovališta, više medicinske sestre, Vesne Imbronjev, između 200 i 250 polaznika godišnje prođe obuku za odvikavanje od pušenja. Oko 80% njih ostavi duvan tri do šest meseci, a posle godinu dana 40%.


Koordinator šabačkog Savetoališta je Milan Aleksić, viši medicinski tehničar, koji je nagrađen na ovogodišnjem Kongresu medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije na Zlatiboru.

- S obzirom da smo bili u pripremama za Savetovalište za odvikavanje od pušenja u šabačkom Domu zdravlja, to me je motivisalo da napišem rad, koji je i u vezi sa obukama koje smo imali u Domu zdravlja Novi Sad. Na sekciji Opšte medicine sa medicinom rada, moj rad je proglašen za najbolji, što je za mene bilo neočekivano zadovoljstvo.

Aleksić je predstavio petodnevni plan u radu sa polaznicima, koji se sastoji od sedam koraka. Osim edukacije, u planu su i mini radionice.

Foto: Glas Podrinja, Milan Aleksić, koordinator šabačkog savetovališta za odvikavanje od pušenja


- Najpre ćemo ih upoznati sa sastavom i štetnošću duvanskog dima, potom ćemo govoriti kako da se pripreme za dan kada odluče da prestanu da puše, kako treba da se ponašaju drugog i trećeg dan kada dođe do apstinencijalne krize i kako da je prebrode. Pozivamo sve da dođu, da se družimo i da im pomognemo da se oslobode navike konzumiranja cigareta.

Oni koji ne uspeju u prvom petodnevnom krugu, mogu da se prijave naredni put. Najveći broj odustane drugog ili trećeg dana, kada počinju apstinencijalni sindromi. Ne treba se obeshrabriti, nego dati sebi drugu šansu.

- Polaznike koji su završili obuku pozivaćemo telefonom posle mesec, tri, šest i godinu dana, da vidimo kako su i da li su istrajali.

Savetovalište će biti otvoreno za nove grupe polaznika svake sedmice od ponedeljka do petka, od 18 do 19 časova. Edukacija i interaktivna komunikacija obavlja se u Službi za polivalentnu patronažu sa Centrom za prevenciju


Postoji i dodatna pomoć u vidu Nicorette i Tabex tableta, koje daju dobre rezultate. Na kraju petog dana, lekari će raditi test na osnovu koga će proceniti stepen zavisnosti i odrediti individualnu terapiju.

- Mi smo tu da im pomognemo, najvažnija je njihova volja i želja, poručuje Aleksić.
Oni koji donesu odluku da prestanu da puše, mogu da se obrate izabranom lekaru, pozovu Službu za polivalentnu patronažu na broj telefona (015) 363 659, ili dođu lično. Naredna grupa kreće u ponedeljak. Obuka je besplatna. Srećno!
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa