29. decembar 2011.29. dec 2011.
ANI „HAJDUK STANKO“

DECENIJA NA SCENI

U nedelju, 25. decembra, sa početkom u 19.30 časova, na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta održan godišnji koncert. Prvi, Omladinski i Dečji ansambl izveli dvanaest koreografija Biljane Reljić, Branka Markovića, Dragomira Vukovića, Milana Vujinovića, Dobrivoja Putnika i Ivana Ganeva
Deset godina su na folklornoj sceni, kako kod nas tako i u svetu. Za njima su brojni nastupi, gostovanja na festivalima, ali i istrajan rad, trud i ljubav prema igri i pesmi. ANI „Hajduk Stanko“ u nedelju je, po ko zna koji put, pokazao da su mladost, lepota, tradicija ono što ovaj narod čine posebnim. Ljudi iz ovog ansambla se trude godinama unazad da sačuvaju i od zaborava istrgnu igre i kompozicije koje su deo tradicije ovoga naroda. Tako je na jubilarnom koncertu izvedena i narodna pesma „Sunce jarko ne sijaš jednako“, jedan od tri, koju je ruski kompozitor Petar Ilič Čajkovski ukomponovao u svoj „Slovenski marš“. Ovu kompoziciju, kao i pesmu „Čuva Mara stotinu ovaca“, uz pratnju Narodnog orkestra izvela je Aneta Bijuklić.
Koncert je otvoren „Igrama iz Mačve“ i hercegovačkom Poskočicom „Linđo“ koju je izveo Prvi ansambl. Najmlađi, Pripremni dečji ansambl, izveo je „Splet igara iz Zapadne Srbije“. Prvi dečji ansambl izveo je „Kolaž igara iz Šumadije“, a Omladinski „Igre iz okoline Leskovca“. „Igre sa Pelistara“, „Kolaž igara iz Srbije“, „Vlaške igre“, „Šopsku svitu“ izveo je Prvi ansambl. Veteranski sastav, tj. sastav igrača koje je život odveo na drugu stranu, predstavio se „Igrama iz Šumadije“. Predsednik društva Miloš Tojić uz pratnju Narodnog orkestra izveo je pesmu „U Prizrenu zelena jabuka“. Solisti ansambla Jelena Popović i Aleksandar Andrić odigrali su „Ciganske ljubavne igre iz Banata“. Odsvirano je i „Grdeličko kolo“, a za kraj „Vranjanska svita“ zagrejala je dlanove publike koji su uz ovacije ispratili polet, mladost i lepotu.
- Ja sam uzbuđen kao i na početku osnivanja „Hajduk Stanka“. Deset godina je prošlo, a mi smo sve mlađi i mlađi, lepši i lepši. Sve je više i više energije i sve bolje i bolje igramo. To pokazuje učešće na brojnim manifestacijama i festivalima širom Evrope ““ rekao je Miloš Tojić, predsednik ANI „Hajduk Stanko“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa