17. novembar 2022.17. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

LEKARSKA SLAVA OBELEŽENA U OPŠTOJ BOLNICI ŠABAC

Na humanom putu Kozme i Damjana

Sveti Vrači su se u šabačkoj Bolnici prvi put slavili 1993. godine. Domaćin ovogodišnje slave je prim. dr Ljiljana Stanimirović, predsednica Srpskog lekarskog društva - podružnice Šabac i ovo je 10. put da SLD bude domaćin slave
Sveti besrebrenjaci Kozma i Damjan, u narodu poznatiji kao Sveti Vrači, esnafska su slava lekara. Ovaj praznik obeležen je i u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazrević”. Liturgija je služena u bolničkoj kapeli u prisustvu vladike šabačkog Jeroteja, nakon čega je usledilo rezanje slavskog kolača. Po osveštavanju kolača vladika je održao i prigodnu besedu.

Sveti Vrači su se u šabačkoj Bolnici prvi put slavili 1993. godine. Domaćin ovogodišnje slave je prim. dr Ljiljana Stanimirović, predsednica Srpskog lekarskog društva - podružnice Šabac i ovo je 10. put da SLD bude domaćin slave.

-Sveti Kozma i Damjan su živeli u trećem veku i lečili su bolesne. Gospod ih je blagoslovio rečima “Badava dobiste, badava i delite”. Na ikoni oni drže kutije sa lekovima i kašičicu koja na svom kraju ima krst, što govori da sve što lekari rade rade sa promisli božjom. Svaki čovek koji svoj posao radi uspešno, nije sve naučio u školi, nego je potrebno i nešto što dobija iz drugih dimenzija. Lekari na ovoj slavi žele da okupe ljude koji su dobre volje, naše goste i pre svega, naše prve saradnike, medicinske sestre i tehničare koji uvek sa nama dele ono što smo mi kao lekari dužni da pružimo svojim pacijentima, rekla je prim. dr Ljiljana Stanimirović.

Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović naveo je da lekari moraju da slede humani i isceiteljski put blizanaca Kozme i Damjana.

Foto: Glas Podrinja


-Narod ih je zvao “Besrebrnjaci”, zato što su se davali, a nisu tražili. Velika zahvalnost lekarima koji su u prethodnom periodu izneli teret pandemije i, takođe, podneli veliki žrtvu. Pokazali su odgovornost i položili ispit u prethodnom periodu. Nastavljamo tako i trudićemo se da i u ovom postpandemijskom vremenu ostanemo ono što jesmo, rekao je dr Popović.

Slavi je prisustvovao i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić koji je lekarima čestitao slavu profesije.

-Vaš posao je da radite na očuvanju i zaštiti zdravlja i života naših građana. Zato ćemo se truditi da vam poboljšamo uslove u kojima radite i olakšamo svakodnevno suočavanje sa teškoćama. Naš zdravstveni sistem krenuće putem ubrzanog razvoja, jer će Grad Šabac uz pomoć svoje države dobiti novu bolnicu, koja će odgovarati evropskim zdravstvenim standardima. Vi i vaša profesija uvek ćete imati našu podršku, jer ste vi čuvari našeg zdravlja, rekao je gradonačelnik Pajić.
Slavi u Bolnici su prisustvovali i gosti iz ustanova sa kojima postoji bliska saradnja.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa