17. novembar 2022.17. nov 2022.
Sećanja ne blede
Prijem u ambasadi Francuske povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Sećanja ne blede

Svečanom prijemu u ambasadi Francuske povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu prisustvovao autor knjige „Srbi na Korzici“, Zoran Radovanović
Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u ambasadi Republike Francuske u Beogradu organizovan je svečani prijem kojem je prisustvovao autor knjige „Srbi na Korzici“, Zoran Radovanović.

Susret sa diplomatskim predstavnikom Francuske Njegovom ekselencijom Pjerom Košarom nastavak je plodonosne saradnje i sada već prijateljstva između sadašnjeg ambasadora u Srbiji i drenovačkog učitelja, zaljubljenika u istoriju i autora pomenute tetralogije.

Kako Radovanović navodi ideja za knjige je potekla u želji da se sačuva sećanje na stradanje srpskog naroda u Velikom ratu, ali i ukaže na srpsko-francusko prijateljstvo koje traje i danas.
Tokom prijema u ambasadi bilo je reči o predstavljanju Zorana Radovanovića kao autora na narednom oktobarskom 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na kojem će Francuska biti domaćin 2023. godine.



-Ideja se začedila sa stručnim saradnicima Ambasade Francuske da kao pisac zajedničke srpsko-francuske aktivno učestvujem na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Naime, bilo je reči o eventualnom sajamskom predstavljanju dve srodne knjige “Srbi na Korzici” srpskog izdanja (nacionalnog RTS Izdavaštva i novosadskog “Prometeja”) za srpsko govorno područje, kao i koautorsko francusko izdanje gotovo istovetne knjige sa francuskim istoričarima i našim prevodiocem dr Tanjom Milosavljević naziva “Les Serbes en Corse” francuskog izdavača “Scudo” sa Korzike u Francuskoj, priređeno za francusko govorno područje. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i u godinama koje su pred nama. – ističe Radovanović i napominje da Francuska čuva sećanje na prošlost i neguje vekovna prijateljstva.

-Knjige spaja zajednička istorija i duhovna borba za opstanak srpskog naroda. Vodilja mi je bila želja da ukažem na sve ono što smo doživeli kao narod i uspeli da prebrodimo uz podršku prijatelja. Ponosan sam na francuski narod koji ne zaboravlja i divim im se na jasnovidosti i dalekovidosti.
Prijemu su prisustvovale brojne zvanice među kojima je bio i Stanislas Pjere direktor Francuskog instituta u Srbiji sa sedištem u Beogradu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa