17. novembar 2022.17. nov 2022.
Ispit protiv Katalonaca: N. Ličanin sa igračima (foto: VK Šabac)

Ispit protiv Katalonaca: N. Ličanin sa igračima (foto: VK Šabac)

VATERPOLO: EVRO KUP

Rival slavnog imena i tradicije

Jedan od najtrofejnijih španskih klubova na megdanu. Deo istorije i naši igrači. Sličan put u Evropi poput Šapca. Katalonci favoroti, Šapčani nisu bez prilike
U prvom dvomeču u Evropi od osnivanja Vaterpolo kluba „Šabac“, ovdašnji vaterpolisti odmeriće snage sa španskom Barselonom, slavnim timom Iberijskog poluostrva. Iako trenutno nije vodeći klub Španije, po broju osvojenih trofeja kroz istoriju dugu više od jednog veka, još su na vrhu države poznate po izvanrednom vaterpolu.

Barseloneta najveći rival
Ko ne prati u značajnoj meri klupski vaterpolo neretko meša Barselonu i Barselonetu, smatrajući kako je u pitanju jedan klub, a reč je o gradskim rivalima. Barseloneta je trenutno najkvalitetniji klub Španije, osvojio je 17 uzastopnih titula, neprikosnovena je gotovo dve decenije, na tronu je nasledila upravo Barselonu, redovni je učesnik Lige šampiona, a 2014. je bila šampion Evrope.


-Delimično smo zadovoljni žrebom. U kombinaciji su bili neki fantastični timovi. Dobili smo snažnog, izazovnog rivala, ali protiv koga, verujem, možemo da igramo. Svakako nismo favoriti, ali nismo ni bez šansi i trudićemo se da iskoristimo svaku priliku. Već smo napravili veliki rezultat u Evropi, no ne želimo da stanemo tu – istakao je trener Šapca Nemanja Ličanin.

Barselona je osnovana 1907. godine. Najveći trofej osvojila je 1982. kada je u finalu Kupa evropskih šampiona pobedila nemački Špandau 12:11. Takmičenje u kojem sada nastupaju, osvajali su 1995. protiv Ferencvaroša i 2004. pobedivši u finalu Vuljagmeni. Vlasnici su čak 59 titula šampiona Španije! U prva 42 šampionata (1912-1973) osvojila je Barselona 40 uzastopnih pehara, a potom još 19 puta u novom formatu od 1965. do 2022. Poslednju titulu Barselona je osvojila u sezoni 2004/05. kada dominaciju započinje drugi klub iz ovog grada. Poslednji trofej su osvojili 2011, Kup kralja, gde su savladali gradskog rivala 7:3 u finalu. Ukupno u vitrinama imaju 70 trofeja! Dve sezone je za Barselonu nastupao i doskorašnji selektor Srbije Dejan Savić.

Centar vaterpola Španije
Barselona i Katalonija su apsolutno centar španskog vaterpola. Od 84 šampionata Španije, 82 su osvojili klubovi iz ovog grada (Barselona, Barseloneta, Monžuik i Katalunja), a jedino je madridski Real Nautiko prekinuo niz 1999. i 2000. godine. Vicešampion aktuelni je Sabadelj, klub iz gradića u Kataloniji.


Treće mesto prethodne sezone donelo je pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U grupi su poraženi od francuskog Noi la Seka (Francuska) i Oradee (Rumunija), te su trijumfi protiv Jadrana (C. Gora) i Gimaraeša (Portugala) nisu bili dovoljni za drugo mesto. Takimičnje su nastavili u Evro kupu. Osvojili su drugo mesto u kvalifikacionoj grupi. Poraženi su od Turkoana (Francuska), a mesto u osmini finala donele su pobede protiv Palerma i Duizburga.

Aktuelni sastav čine igrači iz Španije, iskusni reprezentativci Urzain, Malark, Gomu, odnosno Espursada, Puta, Ljoreta, kao i tandem reprezentativaca Amerike Vavić i Kupid, odnosno jednog od najboljih igrača selekcije Australije Timotija Puta. Predovdi ih trener Garsija Gonzales. U prvih pet ligaških kola ostvarili su četiri pobede i jedan poraz.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa