17. novembar 2022.17. nov 2022.
Kabinet gradonačelnika Šapca

Kabinet gradonačelnika Šapca

Prvi službeni susret episkopa šabačkog i gradonačelnika

Unapređenje saradnje

„Novog poglavara Eparhije šabačke upoznao sam sa ključnim temama od značaja za Grad Šabac i o projektima koji se realizuju i koji su u planu, a koji su bez sumnje od izuzetnog značaja i za crkvu, i usmereni su ka našoj sigurnoj budućnosti. Razgovarali smo o daljem unapređenju odnosa grada i eparhije, zajedničkim aktivnostima koje treba da realizujemo u obostranom interesu, pružanju podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu, kao i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa“, istakao je gradonačelnik Šapca
Posle niza susreta u prigodnim prilikama, 11. novembra 2022. godine, u Episkopskom Dvoru u Šapcu održan je prvi službeni sastanak Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog g. Jeroteja sa gradonačelnikom Šapca g. dr Aleksandrom Pajićem. Razgovarano je o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i rešavanju zatečenih problema. Konstatujući da je saradnja Crkve i države još za vreme blaženog spomena patrijarha Irineja, kao i Svetejšeg Patrijarha g. Porfirija podignuta na viši nivo, Episkop Jerotej je naglasio važnost i nastavak takvog pristupa i dodao da Crkva svoju misiju vrši kada je integrinsana u društvo, odnosno uključena u društvene procese. To omogućava svakom verniku da ispunjava svoja prava i da radi dobra zajednice izrazi svoje viđenje društvenih i državnih poslova.

Kao izrazit primer takvog pravoslavnog odnosa prema društvenom životu i obavezama hrišćana, Episkop Jerotej je podsetio na pouku Svetog Porfirija Kavsokalivita o značaju izlaska na izbore.
Ovom prilikom Episkop Jerotej je najavio i obimne građevinske radove na šabačkom Sabornom hramu kao najupečatljivijem obeležju grada i njegovog duhovnog života, naročito uzevši u obzir stradalnu istoriju tog svetog mesta. Takođe, bilo je reči i o potrebi da se radiju ,,Glas Crkve” omogući dostupnost na širem području nego što je to sada slučaj, jer se radi o najznačajnijem eparhijskom mediju.

Ovom prilikom gradonačelnik Pajić je istakao da je za građane Šapca bitno da crkva i grad teže istom cilju i da rade zajedno.

-Novog poglavara Eparhije šabačke upoznao sam sa ključnim temama od značaja za Grad Šabac i o projektima koji se realizuju i koji su u planu, a koji su bez sumnje od izuzetnog značaja i za crkvu, i usmereni su ka našoj sigurnoj budućnosti. Razgovarali smo o daljem unapređenju odnosa grada i eparhije, zajedničkim aktivnostima koje treba da realizujemo u obostranom interesu, pružanju podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu, kao i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa. Dogovorili smo intenzivnije i češće sastanke, na kojima ćemo razmatrati zajedničke aktuelne teme. Ocenili smo da je trenutna saradnja Crkve i Grada na visokom nivou- istakao je Pajić.

Episkop Jerotej i gradonačelnik dr Pajić sa posebnim pijetetom su govorili o blaženopočivšem Vladici šabačkom Lavrentiju i njegovoj crkveno-narodnoj delatnosti.

Sagovornici su jednodušno naglasili značaj i važnost nastavka i unapređenja uzajamne saradnje na zadovoljstvo svih žitelja Eparhije šabačke.
Kabinet gradonačelnika Šapca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa