17. novembar 2022.17. nov 2022.
FB stranica predsednika opštine Bogatić Milana Damnjanovića

FB stranica predsednika opštine Bogatić Milana Damnjanovića

Predstavnici Opštine i udruženja potomaka položili vence na Spomenik seljacima i ratnicima Mačve

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici opštine Bogatić, zamenik predsednika Teodor Teodorović i predsednik skupštine Siniša Puzić položili su venac na spomenik „Seljacima i ratnicima Mačve od 1912-1918. godine“ u Bogatiću.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u svetu i Srbiji se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat. U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine. Kao glavno obeležje praznika koristi se motiv cveta pod nazivom Natalijina ramonda.

Ovaj cvet raste na istoku Srbije, kao i na vrhu Kajmakčalana, gde je srpska vojska vodila žestoke borbe protiv Bugara. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks, jer čak i kada se osuši, ukoliko se zalije može da oživi, što simbolizuje vaskrsenje srpske države nakon Prvog svetskog rata.

Vence su takođe položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, iz Bogatića, delegacija SUBNORA- a Bogatić, kao i predstavnici potomaka ratnika Drugog Topličkog (Gvozdenog) pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“.
FB stranica predsednika opštine Bogatić Milana Damnjanovića

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa