24. novembar 2022.24. nov 2022.
Arhiva Opštine Bogatić

Arhiva Opštine Bogatić

Matija Milovanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić

Investicioni projekti uspešno realizovani

Tokom realizacije investicija posebna pažnja usmerena je na ravnomernu zastupljenost mesnih zajednica. Rekonstrukcija puteva na području opštine Bogatić, kao i ustanova predškolskog i školskog vaspitanja, proširenje vodovodne mreže i nastavak toplifikacije, neki su od značajnih projekata
Pomoćnik predsednika Opštine Bogatić Matija Milovanović ističe da je lokalna samouprava u tekućoj godini uložila maksimalne napore da opravda i ispuni očekivanja sugrađana. Napominje da je za investiociona ulaganja opredeljen veliki deo budžeta, te da je većina predviđenih projekata uspešno realizovana.

-Trudili smo se da putnu i komunalnu infrastrukturu dodatno unapredimo kroz asfaltiranje i šljunčenje puteva, izgradnju trotoara, postavljanje led rasvete, radove na vodovodnoj mreži, rekonstrukciju ustanova predškolskog i školskog vaspitanja, ali takođe, pripremili smo i mnoštvo neophodne projektno- tehničke dokumentacije kao osnovnog preduslova za početak radova na značajnim investicionim projektima u budućnosti. Nismo zaboravili ni na aspekt socijalne zaštite, poboljšanje položaja najugroženijih, ali ni na đake i studente. Sa tom praksom nastavićemo i u sledećoj godini i tako ćemo dati potreban doprinos razvoju naše zajednice- podvlači Milovanović i dodaje da je opštinskom rukovodstvu prioritet i „stabilizacija budžeta i javnih prihoda i poslovanje bez prisutnih problema, uz vraćene dugove iz prethodnog perioda i uredno i blagovremeno otplaćivanje ranije uzetih kredita“.

Ravnomerna zastupljenost mesnih zajednica
Naglašava da je tokom realizacije investicija posebna pažnja usmerena na ravnomernu zastupljenost mesnih zajednica, uz pridržavanje načela prioriteta u odlučivanju.

-Urađena je rekonstrukcija puteva na području opštine Bogatić. Asfaltirali smo ulicu Živka Miražića u Crnoj Bari, Svetog Save u Klenju u dužini od 1.400 metara, Mačvansku ulicu u Belotiću- 800 metara, put prema groblju u Metkoviću, takođe u dužini od 800 metara, ulicu Andrije Vojinovića u Uzveću od 1.400 metara. Za ove radove iz opštinskog budžeta izdvojili smo 20 miliona dinara. Podsetio bih i na izgradnju trotoara u Mesnoj zajednici Badovinci, levu stranu ulice Karađorđeva u dužini od 1.413 metara, kao i rekonstrukciju parking mesta u istom selu- napominje pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

Za taj poljoprivredni kraj značajno je redovno šljunčenje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine sprovedeno u svim mesnim zajednicama, kao i tekuće krpljenje i popravka asfaltnog zastora kolovoza lokalnih puteva i ulica. Spisku radova dodaje i one na presvlačenju sportskog poligona u dvorištu Osnovne škole u Bogatiću i rekonstrukciju tribina fudbalskog kluba „Mladi Borac“ Dublje.

-U okviru radova na proširenju vodovodnog sistema završena je prva faza izgradnje, ulica od Mike Vitomirovića do puta za Dublje, Janjića sokak. Posebnu radost za najmlađe predstavlja rekonstrukcija dečijeg igrališta u Bogatiću u ulici Mike Vitomirovića- ističe on.

Arhiva Opštine Bogatić, Putna i komunalna infrastruktura je dodatno unapređena kroz asfaltiranje i šljunčenje puteva, izgradnju trotoara, postavljanje led rasvete, radova na vodovodnoj mreži, rekonstrukciju ustanova predškolskog i školskog vaspitanja


Ni ove godine, kaže Milovanović, nije izostala saradnja sa republičkim organima i organizacijama, pa je tako 11. marta potpisan ugovor između Opštine Bogatić i Ministarstva rudarstva i energetike o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Sredstva dodeljena od strane ministarstva iznose 3.000.000,00 dinara. Takođe, sa Ministarstvom za brigu o selu potpisan je ugovor o kupovini jedne seoske kuće na teritoriji opštine.

Među 250 evropskih gradova i opština koji termalnu energiju koriste za grejanje
-Lokalna samouprava je zajedno u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Švedskom ambasadom realizovala projekat od izuzetne važnosti za građane opštine. Projekat se finansira iz programa IPA 2017 i njegova ukupna vrednost je oko 200.000 evra, a učešće naše lokalne samouprave je 25.000 evra. Obuhvata nabavku i isporuku najmodernijeg kamiona smećara, 39 kontejnera i 1880 kanti za potrebe prikupljanja reciklabilnog otpada na teritoriji naše opštine- navodi Milovanović.

S obzirom na činjenicu da opština raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvima iz geotermalnih izvora energije, preduzeli su odlučne korake na realizaciji velike investicije- izgradnja toplovoda. Druga faza toplifikacije uključiće još četiri javna objekta.

-Mogu sa neskrivenim zadovoljstvom da konstatujem, naročito u svetlu svega onoga što se danas dešava na polju energetske krize, da je taj potez pokazao svoju društvenu i ekonomsku opravdanost. Uspeli smo u nameri da budemo među 250 evropskih gradova i opština koji termalnu energiju koriste za grejanje. Zagrevamo osam javnih ustanova (opština, predškolska ustanova, osnovna i srednja škola, sud, policijska stanica, komunalno preduzeće i Centar za socijalni rad), ukupno 16.000 kvadrata, uštede su ogromne i kreću se u rasponu od 15 do 18 miliona dinara godišnje, a benefiti se ogledaju i u ekološkom pogledu. U Bogatiću nam sada predstoji realizacija druge faze projekta toplifikacije. Uz podršku Vlade Srbije i sredstava iz evropskih fondova ekološki čistom energijom tople vode trebalo bi da se zagrevaju Kulturno- obrazovni centar, Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ i Dom zdravlja, kao i crkva u Bogatiću- objašnjava.

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“ sa predstavnicima 11 lokalnih samouprava, među kojima je i Bogatić, a koji podrazumeva te radove.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa