24. novembar 2022.24. nov 2022.
Organsko đubrivo
KOMPOST

Organsko đubrivo

Kompost je smeša organskih materija (list, usitnjene grane, otpadataka od voća, grožđa, korova bez semena i drugih materijala organskog porekla) koja se dobija humifikacijom. Kompostiranje predstavlja biohemijski proces u kome dolazi do humifikacije sveže organske materije i stvaranja materija sličnih humusu, odnosno mikrobiološku razgradnju početnog materijala u aerobnim uslovima
U jesenjim mesecima sa opadanjem lista, jedan deo proizvođača voća prikuplja lišće iz voćnjaka i obavlja spaljivanje lista. Jedan od razloga je i taj što na listovima mogu da budu prisutni patogeni i spaljivanjem se smanjuje njihov uticaj u narednoj sezoni. Međutim ovo lišće može da se iskoristi na mnog bolji način, odnosno da se prikuplja i od njega pravi organsko đubrivo KOMPOST. Kompost je smeša organskih materija (list, usitnjene grane, otpadataka od voća, grožđa, korova bez semena i drugih materijala organskog porekla) koja se dobija humifikacijom. Kompostiranje predstavlja biohemijski proces u kome dolazi do humifikacije sveže organske materije i stvaranja materija sličnih humusu, odnosno mikrobiološku razgradnju početnog materijala u aerobnim uslovima. Pored gore navedenih organskih materija, drugi sastojak je zemlja (najbolje plodna baštenska), koja sadrži karbonate (kreč). Njena uloga je da upija produkte razlaganja organskih jedinjenja i da spreči njihov gubitak. Zemlja treba da bude vlažna i ako ne sadrži karbonate treba dodati kreč, saturacioni mulj ili neki drugi kalcifijent.

Komposište se pravi na zasenjenom i zaklonjnom mestu od vetra. Stavlja se sloj organskih ostataka (list, otpad voća, grožđa, povrća...) u visini oko 20-tak cm. Ovaj sloj se može posuti sa saturacionim muljem ili mlevenim kalcijum karbonatom (krečom) i sa malo azotnog đubriva (UREA), koja poboljšava rad mikroorganizama. Preko toga se stavlja sloj zemlje oko 10 cm. Potom se sve ponavlja do visine oko 1 m. Sve se završava sa slojem zemlje ili se pokriva sa nekom folijom. Da bi se poboljšao rad mikroorganizama ova sredina treba da bude vlažna, tako da se dodaje voda. Posle izvesnog vremena, 2-3 meseca, komposište se prelopata radi izjednačavanja njegovog sastava. Kompost je gotov za 3-6 meseci ali je sigurnije da se proces razlaganja obavlja i do godinu dana. Mešanje komposta može da se obavi još jedan do dva puta čime se dobija homogenija materija organskog đubriva. Zreo kompost za upotrebu je kada je sastav potpuno izjednačen, odnosno kada predstavlja crnu jednoličnu masu u kojoj se više ne razlikuju njeni pojedini sastojci.

Značaj komposta u savremenoj poljoprivrednoj proizvonji se ogleda u sledećem:
• Kompostiranjem se rešava problem otpada organskog porekla.
• Kompost je izuzetno prirodno đubrivo, koje je nezamenljivo u organskoj proizvodnji.
• Smanjuju se troškovi za veštačka đubriva i hemijska sredstva.
• Kompost sprečava eroziju zemljišta i poboljšava fizičke i hemijske osobine zemljišta.
• Kompost zamnjuje primenu zgorelog stanjaka, koga je sve manje zbog smanjenja stočnog fonda u proizvodnji.
dipl.inž. Milorad Jocković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa